Naslovnica / NOVICE / Razmere na cestah: Ceste so zasnežene, vendar normalno prevozne

Razmere na cestah: Ceste so zasnežene, vendar normalno prevozne

Par centimetrov prvega letošnjega snega, kljub temu, da so ceste, četudi zasnežene, vendar povečini posute in normalno prevozne, nekaterim voznikom že povzroča težave.

Prvi letošnji sneg, ki razveseljivo obeta, da bo letošnja zima po dolgem času znova takšna, kot so bile zime nekoč, je še najbolj razveselil otroke, ki se ponekod že sankajo, nekoliko manj pa posamezne voznike in voznice, ki se na zasneženih cestah ne znajdejo najbolje.

Ceste so sicer res zasnežene, vendar so, z ustrezno zimsko opremo in prilagoditvijo razmeram, normalno prevozne, saj so bile povečini že posute, je pa zaenkrat zapadlo še premalo snega, da bi ga bilo sploh mogoče oz. vredno orati.

Nekoliko bolj zoprni so pri vožnji morda kvečjemu nanosi snežne brozge in snega na posameznih križiščih, ki od voznikov zahtevajo nekaj več pozornosti in previdnosti, saj lahko kaj hitro pride do nepredvidenega drsenja, ampak navsezadnje ne smemo pozabiti, da je tu zima z zimskimi razmerami, zaradi česar je potrebno hitrost in način vožnje prilagoditi razmeram.

Četudi snega zaenkrat še ni prav veliko, pravzaprav ga je na območju Kamnika trenutno več, kot pa v Tuhinjski dolini ali prelazu Kozjak, pa so ekipe zimske službe v polni pripravljenosti oz. že na delu.

Še posebej živahen utrip je moč opaziti pri Komunalnem podjetju Kamnik, kjer so zbrane vse razpoložljive ekipe. Le-te so posipanje cest že opravile oz. ceste še vedno posipajo, glede na to, da vremenoslovci tekom noči napovedujejo okrepitev padavin, pa so v pripravljenosti, da se na ceste podajo tudi s plugi. Za to pa potrebujejo »komando z vrha« oz. mora pluženje, kot naročnik in plačnik zimske službe, odobriti Občine Kamnik. Kot pa smo že omenili, je zaenkrat snega še premalo, da bi ga bilo sploh mogoče oz. vredno orati.

 

Vremenoslovci napovedujejo, da utegne preko noči zapasti med 15 do 20 centimetri snega, tako da dežurne ekipe zimske službe bržkone čaka pestra, dolga, naporna in neprespana noč, ne glede na ves njihov trud pa se bodo bržkone že zgodaj zjutraj našli vozniki, ki se bodo zbudili v pričakovanju, da jih bodo, sneženju navkljub, pričakale domala pometene in suhe ceste.

Voznicam in voznikom, ki ne obvladajo varne vožnje po zasneženem cestišču svetujemo, da se raje, kot na cesto, podajo na zapeček, medtem ko vsem ostalim priporočamo, da se zjutraj na pot vseeno podajo nekoliko prej, kot običajno, da bodo lahko pravočasno in varno prišli do željenega cilja, pred vožnjo pa naj ne pozabijo svojih vozil temeljito očistiti morebitnega snega, saj so kazni za vožnjo z zasneženimi vozili precej visoke.

Naj, kot zanimivost, dodamo še to, da je pa sneženje v praznično osvetljen Kamnik privabilo kar nekaj sprehajalcev, ki ob lučkah in snežinkah uživajo v domala pravljični zimski idili našega prelepega mesta.