Naslovnica / KULTURA / Razstava Viktorja Šesta – glasba brez gledalcev

Razstava Viktorja Šesta – glasba brez gledalcev

V Kamniku je vedno manj zanimanja za vizualno umetnost, tako da leta, skorajda zamira. Ena redkih galerij, galerija Miha Maleš stoji na Glavnem trgu in občasno gosti razstave različnih umetnikov, vendar si na žalost slik ne ogleda veliko obiskovalcev.

Poleg stalne razstave je v Maleševi galeriji trenutno postavljena tudi začasna razstava slikarja Viktorja Šest z naslovom Obrazi. Umetnik, rojen 1956 v Ljubljani, je bil z mestom Kamnik v preteklosti povezan. Danes velja za enega najboljših risarjev v Sloveniji, živi v Mariboru ter deluje kot samostojni umetniški ustvarjalec, ki se predstavlja tako na domačih tleh kot tudi v tujini.

Slikar ustvarja risbe, naslikane z barvami, v ospredju pa je vedno človeška figura. Umetnik igra vlogo opazovalca, ki ga zanima predvsem človek oziroma njegova podoba. Prikaže ga v najrazličnejših situacijah iz vsakdanjega življenja. Pogosti motivi so portreti, posamezniki ob igri biljarda ali kart, v trenutku pred baletnim nastopom ipd. Vsebinsko zelo pomembna je tudi glasba, saj so na njegovih slikah mnogokrat upodobljeni različni glasbeni inštrumenti, večkrat upodobi dirigente ali člane orkestra. Tudi samega umetnika lahko primerjamo kot dirigenta, ki naslika svojo melodijo. Pogosto pa se pojavljajo tudi motivi Don Kihota ali generalov v podobi opice ali harlekina. Vsi liki se zdijo malo karikirani. Ob slikah začutimo dogajanje in okolje v katerega je postavljen motiv. Z osvetlitvijo in sencami pričara vzdušje, katerega je naslikal. Vsaka slika je kot ilustrirana zgodba.

Težko se zdi, da si je take razstave ogledalo le malo ljudi. Na to pričajo mrtve in prazne sobe brez duše.

 

Res je, da je vhod galerija malce težje dosegljiv in nekam skrit, okoli pa ni nobenih izveskov ali plakatov, ki bi usmerjali in privabljali tujce. Ali pa meščani le niso bilo dovolj obveščeni o razstavi zaradi slabe promocije. Vsekakor je razstava Obrazi vredna ogleda, saj so na njej predstavljena kvalitetna dela priznanega slikarja.

Besedilo in fotografije: Ivana Pika Schlegl