Naslovnica / Trači in tračnice / Sarcasm na festivalu EXIT – kako vam je pa to uspelo?

Sarcasm na festivalu EXIT – kako vam je pa to uspelo?

V družabnih medijih je pred kratkim odjeknila novica, da bo slovenske barve na novosadskem Exitu, enem izmed 10 največjih svetovnih glasbenih festivalov, zastopala glasbena skupina s kamniškimi koreninami.

ales_korosecŽe drugič po letu 2012 se tja odpravlja naše gore list, težkometalna skupina Sarcasm, ki ima sedež sicer v Škofji Loki, vendar v njej Kamničani igrajo že od zgodnjih dni. Po Tomiju Grünfeldu na kitari, je od leta 2008 na bobnih Aleš Korošec, učenec Rock akademije in udeleženec Croatia drum camp-a v lanskem letu, ki velja za enega najbolj priznanih v Evropi z elitnimi svetovnimi bobnarji. Skupina Sarcasm je nastala že davnega leta 1987 in do danes posnela 6 albumov, doživela pa tudi preko 5000 ponatisov, celo v ZDA.

Leta 1990 so si fantje iz banda utrli pot kot predskupina legendarnim Motörhead v Hali Tivoli, od takrat pa so nanizali več 100 večjih in manjših koncertov širom Jugoslavije. Dvakrat so nastopili tudi na enem najbolj znanih festivalov v Sloveniji Metalcampu (sedaj Metaldays). Leta 2010 so posneli album Something To Believe In, posvečen vsem vojnam na naših tleh, v ta namen pa je bil posnet tudi videospot Ghosts In The River v sodelovanju s Kobariškim muzejem. S tem albumom pa je skupina vzbudila ponovno zanimanje in v letu 2012 prvič dobila povabilo organizatorja Exita.

Exit je že dvakrat zapored dobil laskavi naslov “Najboljši evropski veliki festival”. V štirih dneh se zbere do 250.000 obiskovalcev, ki spremljajo dogajanje na 15 odrih vse do dopoldanskih ur naslednjega dne. Letos festival nadgrajujejo še z dogodkom Sea Dance v črnogorski Budvi, tako da celotno festivalsko doživetje traja od 9. do 17. julija v dveh državah.

“Kako vam je to uspelo?” je tipično vprašanje, ki ga člani skupine slišijo dandanes. Odgovora ne gre iskati v poslušanosti na radijih, saj zaradi specifične zvrsti »ni« primeren za širše množice, možno ga je zaslediti le v zato namenjenih radijskih oddajah. Celo Sarcasmova priredba Prešernove Zdravljice, ki se je 25. junija lani povzpela na 1.mesto lestvice Zmajevih 10 – vseslovenske rock lestvice na radiu S in vodila več kot dva meseca, je javnosti skoraj povsem neznana.

ales_korosec1Kljub vsemu pa člani še naprej vztrajajo in ustvarjajo glasbo. Letošnji nastop na Exitu je posledica zadnjega albuma Thrash, ki se dotika trenutnih socialnih in političnih tematik, ki so še bolj kot pri nas, pereče tudi drugod po Balkanu. Sarcasm je pred letom osnoval združenje Balkan Area Thrash Metal, ki ima namen solidarnosti med glasbeniki nekdanje Jugoslavije. Njihova prva preizkušnja je bila takoj po ustanovitvi ob lanskih poplavah v Srbiji, Bosni in na Hrvaškem, ko so na dobrodelnem festivalu v Novem Sadu zbrali preko 1000€ za pomoč ljudem brez strehe nad glavo. Sarcasm je svoji ekspediciji na Exit ponosno dal slogan: “Meje ne padajo več. Že zdavnaj smo jih zrušili.”

Če vas mika videti, kako zgleda Exitova Avantura in kako se bo odrezal Sarcasmov Kamničan, bobnar skupine Aleš Korošec 11.juilija v Novem Sadu, se lahko obrnete kar na Sarcasm, info@sarcasm-band.com ali www.sarcasm-band.com, saj pri njih lahko dobite tudi vstopnice za festival po zelo ugodnih cenah, fantje pa so namignili tudi to, da bodo na svojih prihajajočih koncertih kako nagradno vstopnico za znameniti festival tudi podarili.