Naslovnica / KULTURA / Slovesnost ob 150. obletnici rojstva motniškega rojaka Karla Bervarja

Slovesnost ob 150. obletnici rojstva motniškega rojaka Karla Bervarja

Motnik, 09.11.2014 –  Župan Marjan Šarec se je popoldan udeležil slovesnosti ob 150. obletnici rojstva motniškega rojaka, cerkvenega glasbenika, učitelja, organista in ustanovitelja privatne orglarske šole v Celju Karla Bervarja. V okviru slovesnosti so z odkritjem doprsnega kipa, ki so ga postavili pod cerkvijo Sv. Jurija v Motniku, Motničanke in Motničani, predvsem pa sorodniki Karla Bervarja, pokazali kako spoštljiv je njihov odnos do veličine njegovega skladateljskega opusa.

Karl Bervar se je rodil 4. novembra 1864 v Motniku, v »Novakovi hiši« v Motniku. Osnovno šolo je obiskoval v Motniku, se učil orglati v sosednjem Špitaliču pri organistu Pilatužu, nato pa v samostanu Nazarje pri orglarskem učitelju patru Norbertu. Pri osemnajstih letih se je vpisal v Orglarsko šolo, ki jo je po smrti Gregorja Tribnika ustanovil Anton Foerster in to šolo končal v letu 1885/86. V tej šoli se je Bervar učil liturgiko, zgodovino cerkvene glasbe, harmonijo z generalnim basom, modulacijo, imitacijo, kontrapunkt, analizirali so kanon in fugo, peli so koralno in figuralno ter vadili orgle in klavir. Po končani orglarski šoli je odslužil vojaški, nato eno leto služboval kot organist v Blagovici in pet let v Gornjem gradu.

 

Leta 1896 se je vpisal v glasbeno šolo v Regensburgu, jo končal z odličnim uspehom, na Dunaju pa opravil državni izpit za poučevanje glasbe na srednjih šolah. Po šolanju se je vrnil v Celje, se v času Avstro-Ogrske monarhije zavzemal za slovenski jezik v šolah, leta 1899 pa z dovoljenjem cerkvene in posvetne oblasti ustanovil v lastni hiši Vili Cecilija v Celju Orglarsko šolo in jo vodil nepretrgano do julija leta 1937, ko je bila orglarska šola premeščena v Maribor. V Celju je bil regens chori pri župni oziroma opatijski cerkvi, poučeval je glasbo na celjski slovenski gimnaziji, si prizadeval za dvig stanu organistov, vodil čitalniški pevski zbor, predaval na 6- tedenskem tečaju za organiste leta 1907 v Mariboru in 1912 na glasbenem tečaju v Celovcu. Skladal je cerkvene in posvetne pesmi, nagrobnice, Savinjske odmeve in znano skladbo Novomašnik. Bervar je svoje pesmi objavljal v Cerkvenem glasbeniku, veliko svojih pesmi je izdal v samostojnih zbirkah, v skupnih zbirkah z drugimi skladatelji, večino cerkvenih pesmi v samozaložbi, izdal je veliko mašnih pesmi, žalostink in nagrobnic, tudi več necerkvenih pesmi. Več pesmi je večkrat objavljenih, zato skupen skladateljski opus Karla Bervarja obsega preko 90 pesmi. Poleg žalostink in nagrobnic, je med najbolj znanimi še priložnostna »Oj pozdravljen srčno bodi Novomašnik«, s kar tremi različnimi besedili.

 

Bervar je veljal za agilnega in za glasbeno vzgojo vnetega glasbenika. Sam je že na začetku na šoli predaval o harmoniji, ljudsko petje in spremljavo. Po podatkih se je v 35-ih letih izšolalo nad tristo absolventov, predvsem iz Štajerske in sosednje Hrvaške, ki so kot usposobljeni organisti in pevovodje nadaljevali delo svojega učitelja in mojstra. Ko se je Bervar približeval sedemdesetim letom je razmišljal, komu predati zapuščino, v katero je vložil toliko volje, truda in znanja. Med kandidati je bil najprej mladi Filip Križnik, rojen 1906 v Motniku, Lanišarjev z Brezovice, ki je orglarsko šolo končal leta 1924, pri Karlu Sancinu pa končal višjo stopnjo klavirja na celjski glasbeni šoli. Leta 1936 je Karel Bervar sporočil škofijskemu ordinariatu, da zaradi starosti 72 let in 38- letnega vodenja celjske orglarske šole to delo opušča in da mariborski škofiji prepušča proti odškodnini ves inventar orglarske šole, orgle, klavir, harmonij in vse muzikalije. Celjska privatna orglarska šola, ki je delovala od ustanovitve 15. oktobra 1899, je tako v juliju 1937 prenehala delovati, ko je Karl Bervar z vodenjem šole prenehal. Karl Bervar je umrl 24. 3. 1956 v Celju in je pokopan na celjskem pokopališču.

 

Kot rečeno, se je danes odvijala posebna slovesnost ob okroglem jubileju cerkvenega glasbenika, učitelja, organista in ustanovitelja privatne orglarske šole v Celju Karla Bervarja. Sprva se je v cerkvi Sv. Jurija v Motniku odvijala sveta maša, ki jo je vodil pomožni škof Nadškofije Ljubljana dr. Anton Jamnik.

Sledilo je slavnostno odkritje doprsnega kipa slavljenca in blagoslovitev kipa. Pobuda za njegov nastanek in postavitev je prišla s strani sorodnikov Karla Bervarja, na pomoč pa sta jim pristopila tudi Krajevna skupnost Motnik in Kulturno društvo Motnik. Kip je izdelal kipar Miha Kač.

Slovesnost se je nadaljevala v Kulturnem domu Motnik, kjer je zbrane sprva nagovorila Marina Drolc, med drugim tudi lastnica dirigentske taktirke Karla Bervarja in notnih zapisov, predstavila nam je njegovo življenje in bogat glasbeni opus.

Župan Marjan Šarec je z veseljem prisluhnil pripovedovanju o bogatem, s kulturo prežetem življenju Karla Bervarja in poudaril, da iz Motnika prihaja mnogo znanih in pomembnih osebnosti, ki so krojile slovensko literarno in tudi glasbeno kulturo, kar je lahko Motničankam in Motničanom v velik ponos. Vsem zbranim je zaželel prijeten večer, saj se moramo neprestano učiti in stremeti k temu, da vedno znova izvemo nekaj več o preteklem življenju kraja, v katerem živimo.

Del rodovnika Bervarjev in življenje svojega starega očeta, Karla Bervarja, pa je nato predstavil njegov vnuk prof. dr. Zarjan Fabjančič.

 

Za glasbeno popestritev so s svojimi neverjetnimi glasovi poskrbeli člani Mešanega pevskega zbora Anton Foerster pod vodstvom Damijane Božič Močnik.

Besedilo in fotografije: Občina Kamnik

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve