Naslovnica / NOVICE / Spominska slovesnost pri spominskem obeležju NOB na Rudniku

Spominska slovesnost pri spominskem obeležju NOB na Rudniku

Na Rudniku pri Radomljah je dopoldan potekala vsakoletna spominska slovesnost v spomin na dogodke, ki so se na tem območju odvijali 6. januarja 1945 in v katerih je življenje zaradi izdaje izgubilo preko 30 borcev NOB. Tokratna slavnostna govornica je bila podžupanja Občine Domžale mag. Renata Kosec, ki se je padlim poklonila skupaj s predsednikom in častnim predsednikom Združenja borcev za vrednote NOB Kamnik Dušanom Božičnikom in Matevžem Koširjem ter predsednico Združenja borcev za vrednote NOB Domžale Marijo Majhenič. Dogodka se je udeležil tudi župan Matej Slapar.

Na slovesnosti, ki jo je pripravilo Združenje borcev za vrednote NOB Domžale, je zbrane sprva pozdravila predsednica Združenja borcev za vrednote NOB Domžale Marija Majhenič.

 

Slavnostna govornica, podžupanja Občine Domžale mag. Renata Kosec pa je ob tej priložnosti dejala: »Spoštovani borci in borke, dragi gostje in obiskovalci, lepo pozdravljeni na tradicionalni spominski slovesnosti na Rudniku. Danes je zgodovina ponovno oživela, saj se bomo spomnili tragičnih dogodkov, ki so se zgodili na kraju, kjer stojimo ter se poklonili vsem tistim, ki so se pogumno, nesebično, brez pomislekov uprli močnejšemu sovražniku. To so bili očetje, bratje, sestre in prijatelji, hrabri ljudje, ki so se borili za pravico do obstoja in človeškega dostojanstva. Prav njihova pogumna dejanja so nam omogočila možnosti za obstanek, razvoj in celo kasnejšo samostojnost. V naših mislih so mrzli januarski dnevi 6. januarja leta 1945, ko je po najhujšem sunku zimske ofenzive tedanji sekretar okrožnega komiteja KPS Kamnik, Edvard Peternel – Tinko sklical vse okrožne politične delavce, da bi se dogovorili o nadaljnem delu in nalogah do konca vojne. V bunkerjih nekdanje okrožne tiskarne se je zbralo okoli 30 tovarišev in tovarišic. V času obkolitve s strani sovražnika so bili popolnoma nemočni, začeli so biti neenak boj z močnejšim sovražnikom, ki jih je obkolil. Le malo se jih je rešilo, 10 jih je ostalo v bunkerjih, 10 jih je sovražnik naslednji dan ustrelil. Z njihovo smrtjo je partijsko okrožje izgubilo številne predane in požrtvovalne tovarišice in tovariše. Spomin na vse te dogodke ne sme nikoli ugasniti. Ta spomin je del preteklosti našega naroda, opominja nas na veličino boja in na vse, kar je zaznamovalo pot slovenskega naroda do samostojne Slovenije. Prav tako nas opominja, da lahko le združeni, povezani in skupaj premostimo mnoge ovire, ki so na poti do naših ciljev ter tako izničimo skrbi, ki nas pestijo v današnjih časih. Zato naj tovarištvo, solidarnost, odločnost in pogum postanejo vrline, ki nas bodo odlikovale in njihove vrednote, za katere so se borili, naj postanejo tudi naše resnične vrednote. To je naša zgodovina in pisali so jo ljudje, ki so se borili za svobodo in svojo domovino ter so bili za vse to pripravljeni žrtvovati največ, kar so imeli. Svoja življenja in svoje sanje. Del teh spominov je zapisal Vinko Žebovec – Vilko v svoji avtobiografiji, v kateri je znova podoživljal nekatere najtežje dogodke iz svojega življenja. Le-to vam danes poklanjamo z namenom, da ostanejo ti dogodki živi še naprej. Spoštovani, še enkrat se poklonimo vsem žrtvam v znak priznanja in spoštovanja za njihov upor ter njihovo žrtvovanje. Želim si, da bi v življenju vsi udejanjali njihove vrednote, saj bomo le združeni in enotni lahko ustvarili prostor, ki bo prijeten in varen za vse nas. Naj vam ob tem v letu 2019 zaželim veliko miru, zdravja in prijetnih trenutkov ter življenje z ljudmi, ki jih na vsakem koraku spremlja zadovoljstvo in pozitiven pogled na svet. Prijeten dan vsem in nasvidenje prihodnje leto, ko se bomo ponovno srečali in obudili spomine, ki so se zgodili prav na tem kraju. Srečno!«

 

Za glasbeno popestritev so poskrbeli člani Moškega pevska zbora Radomlje pod vodstvom Primoža Leskovca in trobentač Matevž Zlatnar.

 

Z recitacijami sta na pretekle dogodke spomnili učenki Podružnične šole Ihan Maša Jakoš Vasle in Lana Komatar pod mentorstvom Marte Krabonja, za preplet misli pa je poskrbela Dragica Jeretina Anžin. Posebno noto so slovesnosti dodali zastavonoše skupaj s člani častne enote Območnega združenja slovenskih častnikov Domžale.

 

Besedilo in fotografije: Občina Kamnik

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Shrani nastavitve