Naslovnica / KULTURA / Švedsko-slovenski kulturni večer v Eco resortu

Švedsko-slovenski kulturni večer v Eco resortu

Matjaž Zorman in njegova ekipa so tokrat pripravili literarni večer švedsko – slovenskega prijateljstva ob poeziji Lucije Stupica.

V preplet slovenskih in švedskih pesmi nas je popeljal kvartet Krti s prijateljicama, ki živita na Švedskem; Danni Stražar, ki je poleg igranja na kitaro in zvonkega petja prav občutena recitatorka v slovenskem in švedskem jeziku ter Zala Pezdir z violino ter poznani odlični saksofonist Rok Spruk. Poezija izpod peresa Lucije Stupica je bila rdeča nit tega dogodka. Njene besede sta nam v obeh jezikih prenesla Danni Stražar in Dominik Krt. Njene pesmi so lepe in preproste v svoji vsakodnevni resničnosti, in čiste kot so ali naj bi vsaj bile stvari v življenju.

V čudovitem okolju pod krošnjami dreves, sveže pokušeni travi in prijaznemu osebju se je družilo kar nekaj tujih in domačih gostov in obiskovalcev, ki letos preživljajo svoje poletne počitnice pod Kamniško-savinjskimi Alpami ali pa so se le oglasili na enodnevni izlet. Posebnost doživetja počitnic oz. kulturnih in zabavnih dogodkov v Eko resortu je tudi v preprostosti in svobodi izbire kako in kam se namestimo, kaj bomo gledali, koliko poslušali; prostora je dovolj, da je moč dihati, okolje je pomirjujoče. Nekateri smo se zleknili  v ležalnike, drugi so se polegli na odejice, na travo ali pa sedli na masivne lesene klopi pod impresivnim skednjem ter se poglobili v vsebino pesmi, ki jih je zapisala pesnica.

Kvartet Krt nas je s svojimi ubranimi glasovi in izborom pesmi popeljal malce po Sloveniji in malce po Švedski. Ja, prvič sem lahko slišala kako zvenijo Krti v švedskem jeziku. Drugače, a zelo lepo in malce mistično!

Bila je to prava kombinacija lepe besede, milega petja, mirnega družabnega pogovora, dobre hrane v čisti in zeleni naravi naše edinstvene dežele ter obenem zadovoljnega zavedanja, da imamo v Kamniku, v Sloveniji, v Evropi, še en prijeten plac kamor se lahko odpravimo, ko si morda želimo le malce miru in prostora zase…

 

Besedilo in fotografije: Brigita Artiček