Naslovnica / NOVICE / Tudi mi smo (za) Kamn’k

Tudi mi smo (za) Kamn’k

Ekipa Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik se predstavi.

Za nekajletnimi obdobji rekordov v turizmu in športu, razcvetu kulture po naši lepi deželi in v svetu, se zdi, da je prišlo obdobje mirovanja, statike, nedejavnosti. Za marsikoga je to obdobje izjemno težko in še kako velja rek, da smo vsi v istem razburkanem morju, vendar nekateri na čezoceanskih ladjah, nekateri na jahtah, drugi pa v majhnih lesenih lupinicah ali gumenjakih. Tako se sedaj preoblikuje ta svet. Zato si celotna ekipa Zavoda s svojimi projekti in delom prizadeva v življenja svojih sokrajanov vnesti nekaj optimizma, motivacije in veselja. V časih, ki so pred nami, še posebno postaja pomembno zavedanje, da posameznik lahko naredi veliko, čeprav se včasih počuti kot kaplja v tem razburkanem morju. Ekipa Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik verjame, da prav povezovanje, iskanje sinergij in majhna dejanja vodijo v velike zgodbe: »Reši enega in rešil boš svet.«

Prav zato se javnosti predstavljajo posamezniki, sodelavci, strokovnjaki na svojih področjih – turizma, kulture in športa, ki jih povezuje skupni imenovalec – ustvarjati pozitivne zgodbe o Kamniku, mestu na poti k vrhovom, kot ga je poimenoval sokrajan, ustvarjalec, kulturnik in velik ljubitelj našega mesta Tone Ftičar.

S svojo predstavitvijo javnosti želijo poudariti, da vsak posameznik šteje, vsaka aktivnost je dobrodošla, da se svet premakne naprej, vsaka zgodba se sliši in privabi ljudi, ki smo vsi željni druženja, potovanj, doživetij, kulturnih in športnih dogodkov.

Pomembna novost, ki kaže na močno povezanost ekipe in na sinergijo treh močnih gradnikov družbenega življenja in gospodarstva v Kamniku – turizma, kulture in športa, je virtualna oddaja Kamniške diagonale, ki je premierno vstopila v dnevne sobe gledalcev v četrtek, 25. 3. 2021 ob 20. uri.

 

Sodelavci Zavoda so s svojimi gosti iz teh treh temeljnih področij razkrili marsikatero avtentično zgodbo, pretekle in bodoče projekte, ki bodo v prihodnosti bogatili naša življenja, skupnost, družbo in gospodarstvo, njen posnetek pa si lahko ogledate s klikom na zgornji videoposnetek.

Celotna ekipa Zavoda bo letos izjemno pogrešala vse javne delavce, ki so bili močan gradnik pri vzdrževanju športne, turistične in kulturne infrastrukture v Kamniku, vendar je nebodigatreba virus – med drugim tako kot za marsikateri projekt – odnesel tudi sredstva za javne delavce. Na tem mestu se zahvaljujemo za ves trud, pozitivno energijo in požrtvovalnost Rajku Jegliču, Anžetu Galinu, Luki Zupetu, Blažu Šilcu, Juretu Peternelu, Darku Vujčecu. Vas že pogrešajo! Ponovno pa se je ekipi športa preko javnih del pridružil Darko Domadenik, ki so ga v celotni ekipi zaradi njegovega požrtvovalnega dela in timskega duha vsi zelo veseli.

Za vas in z vami pa ostajajo Anej, Anja, Franci – Cico, Doroteja, Goran, Klavdij, Jasmina, Nina, Primož, Refik, Sara, Manca, Samo in Teja. »To smo mi – Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik in se vam predstavljamo, da boste videli katera ekipa je najboljša na svetu, saj jo sestavljamo najboljši posamezniki,« z veliko smeha povedo o sebi.

  Nina je svojim sodelavcem zastavila (mestoma zvita) vprašanja.
  • Koliko časa delaš v ZTŠKK in v katerem oddelku?
  • Kakšno delo opravljaš na ZTŠKK?
  • Kaj te na svojem delovnem mestu/ekipi/delu motivira, te celo navdušuje?
  • Kaj si počel-a preden si se zaposlili na ZTŠKK? Tvoje reference, projekti, minulo delo?
  • V kaj verjameš (poleg Božička, Dedka Mraza, zmajev, škratov, mamine kuhinje)? (Odgovor naj se nanaša na karkoli v zvezi s Kamnikom, seveda, torej kaj ocenjuješ, da je vloga ZTŠKK v Kamniku in vseh treh streh (turizma, kulture in športa) pod katerimi delujemo in kaj ti osebno prispevaš k dvigu razvoja turizma, udejanjanja kulture in športa v Kamniku).
  • Zakaj imaš rad-a Kamnik in Kamničane?
V prvem sklopu predstavitev ekipe Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik vam predstavljamo Francija Kramarja, vršilca dolžnosti direktorja in Nino Irt, predstavnico za stike z javnostmi, ki delujeta znotraj ZTŠKK v okviru splošne službe – za vse tri oddelke – turizma, kulture in športa.

Franci Kramar – Cico

Moja zgodovina na ZTŠKK ima že dolgo brado – vse od leta 2013. V tem času sem dodobra spoznal delovanje in vse posebnosti javne uprave ter vseh prednosti in tudi vseh izzivov, ki jih prinaša delo v javnem zavodu. V ZTŠKK primarno opravljam delo vodje športa, v letu 2014 sem za leto in pol prvič sprejel funkcijo vršilca dolžnosti direktorja ZTŠK, v letu 2020 pa že drugič. V vseh letih je ZTŠKK izvajal različne projekte in tradicionalne prireditve – do danes pa ostaja poslanstvo ZTŠKK nespremenjeno – promocija našega prelepega Kamnika z vsemi naravnimi danostmi, kulturno ter zgodovinsko zapuščino domačim in tujim obiskovalcem. Brez ZTŠKK Kamnik kot vodilna turistična destinacija v Sloveniji ne bi bil enakovreden sogovornik številnim združenjem (Združenje Kamniško-Savinjskih Alp, Srce Slovenije, Združenje zgodovinskih mest Slovenije, Konzorcij Slovenia Green in Zelena shema slovenskega turizma), kjer je Kamnik član teh združenj in pa Turizmu Ljubljana ter seveda Slovenski turistični organizaciji.

Franci Kramar – Cico

Kot bivši športnik, športni komentator, odbojkarski sodnik in 20 let trener ženskih ekip ter kot vodja športa na ZTŠKK in sem ponosen na vse športne dosežke Kamničank in Kamničanov v vseh športnih disciplinah tako na športnih dogodkih v Kamniku kot izven. Šport me spremlja že od malih nog, jaz pa spremljam šport tudi profesionalno. Samo kdor je kdaj organiziral kak športni ali drugi dogodek, razume kakšne obremenitve in odgovornosti prinese organizacija takšnega dogodka. Zato sem vesel in izjemno ponosen, da smo pod mojim vodstvom z ekipo ZTŠKK uspešno organizirali že drugi Tek na Stari grad in enajsti Veronikin tek. Vedno pa sodelujem pri organizaciji tudi drugih prireditev kot je na primer tradicionalni festival Dnevov narodnih noš in kulturne dediščine v Kamniku, ki mi je vedno izziv in v ponos, da lahko zraven sodelujem s svojimi izkušnjami. Veselim se dne, ko bo korona kriza za nami in bomo z predano ekipo v našem Kamniku zopet lahko organizirali številne tradicionalne prireditve, festivale in dogodke.

Še posebno sedaj, ko opravljam funkcijo vršilca dolžnosti direktorja Zavoda, me motivira dobra ekipa, ki je vsemu kos. Ekipo sestavljamo posamezniki, ki smo strokovni vsak na svojem področju ter osebe z vrednotami, ki nas povezujejo v homogen tim. Le tako se lahko spopadamo z vsemi izzivi, ki se prav v času korone občasno zazdijo nerešljivi. A s takim pozitivnim pristopom, ki je v naši ekipi prisoten tudi v teh zahtevnih časih, najdemo rešitve in ideje za naprej.

Pred zaposlitvijo na ZTŠKK sem bil dvakrat zaposlen na Športni zvezi Kamnik, na lokalni televiziji TV Impulz zadnja tri leta delovanja tudi kot odgovorni urednik, pred tem pa športni novinar, snemalec, montažer. V okviru zaposlitve V Odbojkarskem klubu Kamnik, sem bil generalni sekretar kluba, poleg tega tudi trener odbojke z mednarodno licenco, komentator in organizator ter tudi sodnik odbojke najvišjega državnega ranga, predsednik društva odbojkarjev. Dolga leta sem deloval tudi v številnih nadzornih odborih društev in ostalih komisijah in še vedno sem tudi predsednik Tekmovalne registracijske komisije pri Odbojkarski zvezi Slovenije. Zadnja tri leta pa sem predvsem ponosni ati sinčku Eneju.

Kot sem povedal – verjamem v timski duh. Brez tega ni družbe, ni skupnosti, ni napredka, ni živahnega utripa mesta. V tem času smo vsi na preizkušnji. Verjamem, da bomo po krizi z dvignjeno glavo vsi zaposleni na ZTŠKK lahko rekli, da smo kot posamezniki in kot tim naredili vse kar je bilo v naši moči, da smo v največji možni meri omilili posledice korona krize, ki so doletele tako turizem, kulturo in šport v našem mestu in širom sveta. Izjemoma hitro smo se prilagodili izjemnim razmeram in kljub težkim okoliščinam poskrbeli, da smo ljudem z zunanjimi razstavami, spletnimi dogodki in spodbudnimi sporočili preko socialnih omrežij vsaj malo popestrili in polepšali dolge zimske mesece.

Kamnik je moje mesto. Živim v Kamniku in za Kamnik. Kdor me pozna, ve kako resno to mislim.

Kamnik z Malega gradu. Foto: Denis Rondič

Nina Irt

V ZTŠKK sem prišla avgusta 2018, torej sem zaposlena dve leti in pol. Zelo aktivni in intenzivni dve leti in pol. Najprej sem bila aktivna v oddelku turizma, od februarja 2020 pa sem od najboljšega bivšega sodelavca Samota Trtnika prevzela delovno mesto odnosov z javnostmi, ki zajema predvsem promocijske aktivnosti, usmerjene v prepoznavnost Kamnika kot privlačne turistične destinacije za eno in več dnevne domače in tuje goste. Moje delo vključuje pripravo in izvedbo promocijskih kampanj preko radia, televizije, tiskanih in digitalnih medijev. Zadnja leta je Kamnik beležil rekordne statistike obiska turistov naše destinacije. Sama pa sem ponosna, da smo z vršilcem dolžnosti direktorja Francijem Kramarjem znali oceniti novo situacijo zaradi izrednih razmer na svetovnem nivoju, in znali prilagoditi promocijo Kamnika v privlačno smer za domačega turista. Kot rezultat pravih odločitev, promocijskih kampanj preko naštetih medijev in tesnega sodelovanja s turističnimi ponudniki, se je Kamnik po poletni sezoni v letu 2020 ponašal s 16. mestom med vsemi slovenskimi občinami  po koriščenju turističnih bonov.

Nina Irt

Še vedno sem nosilka nekaterih projektov tudi znotraj ekipe turizma – kot koordinatorka Zelene sheme slovenskega turizma, ki postavlja Kamnik na zemljevid trajnostnih destinacij. Pod mojo koordinacijo je Kamnik iz srebrnega znaka napredoval v zlati znak Green Destination, na kar sem zelo ponosna, hkrati pa je to odgovornost vseh nas, da s trajnostnim ravnanjem obdržimo to priznanje.  Kot koordinator blagovne znamke Okusi Kamnika, se trudim nadgrajevati odlično gastronomsko blagovno znamko, ki se je leta 2012 razvila kot prva v Sloveniji. Gastronomija in lokalna kulinarika pa sta letos še posebno poudarjeni tudi v nacionalnih kampanjah saj je Slovenija postala evropska gastronomska regija v letu 2021. V okviru Okusov Kamnika s kamniškim gostincem Primožem Repnikom trenutno razvijamo nov slasten produkt, ki bo sladko presenečenje ob praznovanju 50. letnice Dnevov narodnih noš in kulturne dediščine. Upamo, da bomo letos uspeli izpeljati veliko praznovanje ob tem lepem jubileju največje kamniške prireditve. Prav tako zskrbim za promocijo kamniške destinacije preko močnih kanalov, ki nam jih preko različnih projektov in promocijskih kampanj ponujajo Slovenska turistična organizacija, Turizem Ljubljana, Konzorcij Slovenija Green, ter druga združenja v katerih je Kamnik včlanjen preko Zavoda.

Pri svojem delu uspešno uporabljam vse svoje izkušnje, znanje in kontakte preteklih let, obdobij, služb. Nekaj kilometrine pa že imam. Avstralski staroselci Aborigini imajo zanimiv obred poimenovanja samega sebe glede na delo ali poslanstvo, ki ga opravljajo v skupnosti. Če bi morala poimenovati samo sebe z eno besedo, bi si dala ime Most. Med ljudmi. Med projekti, idejami, svetovi. To me navdušuje, motivira, vedno znova zbuja mojo radovednost in notranjo potrebo razumeti, delovati, povezovati. Vse te veščine, znanje in izkušnje z veseljem predajam.

Kot se za t.i. PR-ovca spodobi, svojo kreativnost in misli najraje prelivam skozi pisano besedo. V svojem poklicu, sem se mojstrila skozi različne podjetniške in tudi turistične zgodbe – kot PR-ovka Podjetniškega kluba Kamnik – kar sem še vedno skoraj sedem let in skupaj s kamniškimi podjetniki soustvarjamo boljše pogoje za razvoj podjetništva in mladih podjetnikov v Kamniku – preko Zadruge KIKštarter; kot vodja komuniciranja v Ameriški gospodarski zbornici v mednarodnem poslovnem okolju, v funkciji raziskave trga pod taktirko nemškega delodajalca Porsche Slovenija (kot mlado dekle takoj po fakulteti me je izoblikovalo pet let prave nemške discipline). Med Kamničani ni skrivnost, da me je tudi sodelovanje v lokalni politiki naučilo prepotrebnih veščin komuniciranja in določeno stopnjo diplomacije. Včasih moram svojo naravno in direktno iskrenost zavijati v modrost in potrpežljivost, ki so jo k sreči prinesla leta.

Verjamem, da v vsakem človeku bivata dva volkova. En dober, en slab. Zmaga tisti, ki ga hraniš. Verjamem v povezovanje, sodelovanje, v skupnost. Verjamem v mladostno energijo in zagnanost. Verjamem v Kamnik. Bila sem v marsikateri službi, spoznala res ogromno ljudi, vendar me notranje najbolj izpolnjuje moja trenutna služba, kjer lahko povezujem moje Kamničane, zapisujem in beležim dobre kamniške podjetniške, turistične zgodbe in jim pomagam v svet. Da gre dober glas o nas v deveto vas in v druge države. Da turisti ob fantastičnih fotografijah kamniških biserov sanjajo, kako bo, ko bodo zopet odprte meje in bodo prišli v naš prečudoviti Kamnik. Da v naših dogodkih vsak, ki je lačen kulture, koncertov, dogodkov, športnih prireditev, najde nekaj zase. Naš cilj je živahen utrip Kamnika, ki ga soustvarja naša predana ekipa izpod vseh treh streh – turizma, kulture in športa, pod katerimi delujemo kot homogen tim. Samo živahno, kulturno bogato in urejeno mesto v svoja nedrja srednjeveškega mesteca, v objem Kamniško Savinjskih Alp, lahko povabi ljudi iz vsega sveta – ko bo to spet mogoče. In zato sem ponosna, da z najboljšo ekipo na svetu z roko v roki skupaj z našo mamo Občino Kamnik ustvarjamo ta utrip, to mesto. Naš Kamnik.

Kamnik je mesto potencialov. Kulture. Turizma. Podjetništva. Izobraževanja. Prostovoljstva. Mladih. Kamnik je slikovit, zelen, zabaven, sproščen, okusen, svež, dišeč. Kamničani smo zanimivi ljudje. Malce samosvoji. Ravno prav. Malce skrivnostni. Ravno prav. Zahtevni. Kar je prav. Odprtega srca in duha. Dobronamerni. Tudi če se ne strinjamo v malenkostih, znamo v velikih projektih in zgodbah stopiti skupaj. Tako jaz občutim Kamnik in moje sokrajane.

V drugem sklopu vam bomo predstavili ekipo oddelka turizem, ki skrbi za turistične produkte in prilagaja cilje novim razmeram v turizmu. Ekipa skrbi, da dober glas o Kamniku tudi v tem obdobju preko socialnih omrežij doseže ljudi doma in po Evropi.

Pripravila: Nina Irt, ZTŠK Kamnik

 

 

 

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve