Naslovnica / KULTURA / V mestni kavarni razstavlja Marija Mojca Vilar

V mestni kavarni razstavlja Marija Mojca Vilar

Sinoči je bila v kavarni Veronika odprta razstava likovnih del iz različnih obdobij ustvarjalnega opusa diplomirane domžalske slikarke Marije Mojce Vilar.

Za Marijo Mojco Vilar bi brez težav lahko rekli, da je že stara znanka kamniške likovne scene, saj je v Kamniku v preteklosti že razstavljala, že kar nekaj časa pa se redno in z veseljem udeležuje tudi različnih kamniških likovnih ustvarjalnih dogodkov.

Mojca Vilar je diplomirala Visoki strokovni šoli za slikanje v Ljubljani pri prof. Darku Slavcu, s svojimi deli pa se je javnosti predstavila z več samostojnimi in skupinskimi razstavami doma in v tujini. V kavarni Veronika se tokrat predstavlja z deli, ki so nastala v različnih obdobjih zadnjega desetletja, razstavljena dela pa druži skupna rdeča nit – narava.

 

K temu bržkone nemalo prispeva tudi njen partner, samostojni raziskovalec in neutruden naravovarstvenik Anton Komat, ki je ob odprtju razstave dejal, da sta z Mojco uspela dodelati koncept z naravo povezane ustvarjalnosti oz. t.i. EcoArt umetnosti, kajti umetnost je, po besedah Antona Komata, bržkone zadnje pribežališče pred uničevalno materialistično oz. potrošniško blaznostjo današnjega sveta.

Odprtje sinočnjim razstave so s svojimi lepimi ter tudi navihanimi ljudskimi napevi popestrile Mara in ljudske pevke iz Domžal, ki s prepevanjem starih ljudskih pesmi iz časov, ko so ljudje še znali živeti v sobivanju z naravo, pomembno prispevajo k promociji, predvsem pa ohranjanju nesnovne ljudske dediščine, ki se običajno prenaša iz roda v rod.

 

Podobno kot še marsikaj drugega, od odnosa do narave, veselja do ustvarjanja in nenazadnje tudi odnosa do življenja in pogleda na svet. Da je temu res tako, pa bosta zagotovo znali zelo dobro povedati edinstvena Moravška Mara in Mojca, kajti Mara je, česar marsikdo najbrž še ne ve, Mojčina mama.

Razstava likovnih del Marije Mojce Vilar bo v kavarni Veronika na ogled kak mesec dni.