Naslovnica / POUDARJENO / V petek bomo v Kamniku praznovali 75. obletnico igranja odbojke

V petek bomo v Kamniku praznovali 75. obletnico igranja odbojke

Do začetka letošnjega državnega prvenstva, ki se bo začelo prihodnjo sredo, 5. oktobra, je še nekaj dni, vendar bo že v petek v Kamniku spet vse v znamenju odbojke. Calcit Volley, najuspešnejši kamniški športni kolektiv, bo praznoval svojo 75. obletnico, ki jo bo obeležil delovno.

Ženska ekipa, ki bo v novi sezoni branila naslov državnih prvakinj, bo ob 16. uri v ŠD Kamnik igrala z italijansko ekipo Talmassons, moška ekipa bo ob 16.15 v dvorani OŠ Stranje gostila Hišo na kolesih Triglav, ob 18.30 pa bo v Domu kulture Kamnik še slavnostna akademija.

Prvi zapisi o igranju odbojke segajo že v leto 1927, ko so jo v te kraje zanesli mariborski Gozdovniki. Nekaj časa so bile, še pred drugo svetovno vojno, odbojkarske tekme med kamniškimi Orli in Sokoli. Vseeno za začetek organiziranega igranja odbojke velja leto 1947, ko se je skupina odbojkarjev, na čelu z Janezom Žvokljem, vključila v že obstoječe Fizkulturno društvo Kamnik. Prve tekme so fantje odigrali kar proti vojaškemu moštvu, v septembru 1947 pa so zbrali dve ekipi, ki sta se v Mengšu udeležili prvenstva okraja Kamnik. Kamniška prva ekipa v sestavi Roman Neřima, Janez Žvokelj, Janez Stele st., Dušan Slatinšek, Pavle Abramič in Ivan Jakopec, je prvenstvo zaključila s prvim mestom, druga ekipa Kamnika pa je bila četrta. Prav ta uspeh je bil povod, da so se Kamničani želeli osamosvojiti. Že dve leti pozneje so v okviru novoustanovljenega Sindikalnega športnega društva Kamnik ustanovili Odbojkarsko sekcijo pod predsedstvom Janeza Žvoklja. Ekipo so v celoti sestavljali mladi igralci, ki so tudi sami zgradili zunanja odbojkarska igrišča.

»Odbojko sem se naučil v Ljubljani med vojno pri sv. Jožefu in takoj po prihodu v Kamnik sem se vključil v šport. Ker sem nekaj odbojkarskega znanja že imel, sem verjetno zato imel veselje, da sem se takoj vključil v kamniško odbojko. Ukvarjal pa sem se tudi z drugimi športi, recimo z atletiko,« se je pred petimi leti svojih začetkov v kamniški odbojki spominjal Janez Žvokelj. Ob Milanu Windschnurerju, ki je z manjšimi prekinitvami OK Kamnik vodil vse do osamosvojitve, je imel nemalo zaslug, da se je v Kamniku odbojka »prijela«.

Moška ekipa je do osamosvojitve Slovenije največje uspehe zabeležila v začetku sedemdesetih let, ko se je kot slovenski prvak uvrstila v takratno jugoslovansko drugo ligo, kar ji je uspelo še leta 1979 in 1988, ko je v njej igrala vse do razpada Jugoslavije. V samostojni Sloveniji so bili Kamničani redni član prve slovenske lige, čeprav so se zanje pojavili tudi črni oblaki. Toda leta 1997 je v klubu zavel nov veter, ki so ga s sabo prinesli takratni kamniški župan Tone Smolnikar v vlogi predsednika kluba, trener Gregor Hribar ter Aleš Škorjanc, Franci Kramar in Jože Jankovič, ki so nudili dodatno pomoč v klubu. Dobro in načrtno delo je bilo že štiri leta pozneje nagrajeno s prvim naslovom državnih prvakov, ki sta mu sledila še dva zaporedna, leta 2002 in 2003. Drugi naslov je bil že z imenom Calcit, saj je pokroviteljstvo nad klubom prevzel Matevž Kirn.

Sledilo je rezultatsko nekaj slabših let, vendar so bili Kamničani bolj ali manj vedno v zlati sredini. Ko je v sezoni 2011/12 na mesto trenerja prišel Luka Slabe, so z mlado ekipo osvojili drugi mesti v državnem prvenstvu in v Pokalu Slovenije. Od takrat naprej so z izjemo dveh sezon vedno bili glavni konkurent ACH Volleyju v boju za naslov državnega prvaka, kar trikrat pa so bili slovenski pokalni zmagovalci. Tudi v novi sezoni bodo pod vodstvom Matije Pleška, ki je s Kamničani osvojil vse tri dozdajšnje naslove državnih prvakov, prvi izzivalci Ljubljančanom v državnem prvenstvu.

Nekoliko v senci moške ekipe se je v ospredje prebijala kamniška ženska ekipa, čeprav so tudi dekleta ves čas igrala odbojko. Tilka Završnik-Gajšek je kot prva kamniška odbojkarica resno igrala odbojko v prvih povojnih letih, seveda kar med fanti. Njeni kasnejši uspehi kot članice in celo kapetanke državne jugoslovanske reprezentance so za odbojko navdušili tudi mnoga druga dekleta. Leta 1951 so prvič v slovenski ligi zaigrale tudi Kamničanke, ki jih je vodil Vinko Čadež, igrale pa so Nada Kajfež (kapetanka), Anka Abramič, Gitka Urankar, Pavla Malešič, Bernarda Stele, Marta Stele, Mija Stele, Silva Terbižan, Stanka Kegljevič, Olga Černol, Mara Babnik, Anka Koncilja in Marjeta Biško. Vendar kamniška ženska odbojka vse do leta 2008, ko je tudi ona prišla pod okrilje Calcita, ni imela takšnih uspehov kot moška. Že dve leti pozneje so Kamničanke pod vodstvom Francija Obolnarja prišle do svojega prvega naslova državnih prvakinj, ki so ga z Gašperjem Ribičem na klopi nadgradile leta 2015 in 2016, v zadnjih treh sezonah pa so prvega mesta veselile z Gregorjem Rozmanom. Leta 2016 so tudi prvič igrale v ligi prvakinj, takrat pod imenom Calcit Ljubljana, med najboljšimi evropskimi klubi so igrale tudi predlani. Ob tem so bile Kamničanke še štirikrat pokalne prvakinje Slovenije, trikrat pa so osvojile srednjeevropsko ligo. Obe domači lovoriki in prvo mesto v srednjeevropski ligi bodo Rozmanove varovanke skušale osvojiti tudi v novi sezoni, v kateri bodo spet napadale ligo prvakinj.

V dolgih 75 letih morda ni bilo vedno vse idealno, ob vzponih so bili tudi padci, toda pravi športni kolektivi so tisti, ki jih znajo prebroditi. »OK Kamnik ne bi bil nikoli tako močan, če ne bi bilo velike povezanosti nekdanjih igralcev s klubom. Vedno so se radi vračali v svoj klub in to je zagotovo ena od stvari, na katere smo v klubu najbolj ponosni,« ob visokem jubileju izpostavlja Gregor Hribar, aktualni predsednik kamniškega odbojkarskega kluba.

Tudi ob 75. obletnici delovanja OK Kamnik, največja želja ostaja – to pa je nova športna dvorana.

Mateja Živoder,
Calcit Volley

 

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve