Naslovnica / NOVICE / V Pravljični Kamnik se vrača Pravljična hiška

V Pravljični Kamnik se vrača Pravljična hiška

Obiskovalce Pravljičnega Kamnika je lani razveselila Pravljična hiška, novost decembrskega dogajanja za otroke v Kamniku. V njej so se odvijale otroške delavnice, otroške predstave ter ostali nastopi. Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik je lani ob zaprtju Pravljične hiške opravil tudi anketo med obiskovalci ter občankami in občani Kamnika o zadovoljstvu nad to novostjo. Izkazalo se je, da so bili obiskovalci najbolj navdušeni nad otroškimi delavnicami, za katere je poskrbel Mavrični vrtiljak, otroškimi predstavami ter obiskom decembrskega dobrega moža. Zato se letos Pravljična hiška vrača.

Tokrat je Pravljična hiška del Veronikine pravljične dežele v Keršmančevem parku in se nahaja neposredno ob brezplačnem drsališču. Tako so na enem mestu združene vse aktivnosti za otroke. V njej pa bodo potekale uspešnice lanskega decembra, in sicer otroške delavnice, otroške predstave in ostalo dogajanje za otroke ter, seveda, tudi obisk decembrskega moža. V goste prihaja Dedek Mraz.

Hiška bo, tako kot lani, ogrevana in pravljično okrašena. Minuli vikend sta jo simbolično z akustičnim koncertom odprla Uroš in Tjaša, ta vikend pa jo bo v petek ob 18.00 preizkusil še duo Kristovnik ter v soboto ob 19.00 stand up komedijanti. V ponedeljek, 17. decembra, pa se pestro dogajanje začne zares.

Pravljična hiška se bo vsak dan odprla ob 17. uri, in sicer bodo od ponedeljka do četrtka v njej najprej potekale otroške delavnice. Za te bodo poskrbeli dijaki programa predšolska vzgoja na Gimnaziji in srednji šoli Rudolfa Maistra Kamnik pod mentorstvom profesorice Mojce Krevs. Dijaki obljubljajo zanimive ustvarjalne delavnice, kjer bodo otroci lahko razgibali svoje prste in prepustili domišljiji prosto pot. Z delavnicami bodo dijaki pridobili potrebne izkušnje ter tudi prakso ob delu. Poleg tega na ta način Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik nadaljuje sodelovanje z lokalnimi vzgojno izobraževalnimi institucijami. Od ponedeljka do četrtka bo ob 18. uri sledila otroška predstava.

Posebej živahno pa bo v petek, 21., soboto, 22., in nedeljo, 23. decembra, ko bo od 17.00 dalje ob šotoru potekalo druženje otrok s poniji, za kar bo poskrbel Šarčev hlev, tudi otroška predstava se bo začela ob 17.00, ob koncu predstave pa bo sledil obisk Dedka Mraza. Otroci se bodo z njim lahko tudi fotografirali, Modre novice pa bodo poskrbele, da boste fotografijo lahko odnesli s seboj domov. Za pester program v Pravljični hiški je poskrbela ekipa Doma kulture Kamnik.

Samo Trtnik, ZTŠK Kamnik

Podroben program Pravljične hiške z opisom posameznih predstav

Ponedeljek, 17. december

17.00 Delavnice dijakov programa predšolska vzgoja na Gimnaziji in srednji šoli Rudolfa Maistra Kamnik

18.00 KUD Moment: Na luno z Zvitorepcem, Trdonjo in Lakotnikom

Starost: 3+

Predstava po motivih stripa Miki Mustra. Za odrasle … in otroke. Predstava, polna analogne tehnologije, z vložki radijske igre in animiranega filma. Oboževalec in zbiratelj Mustrovih stripov v svoji sobici spet prebira dogodivščine Zvitorepca, Lakotnika in Trdonje. Stari junaki oživijo pred njegovimi očmi in skupaj odpotujejo na luno! Analogni pomnilniki in predvajalniki zvoka in slike delujejo kot časovni stroj, ki nas popelje 30 … 40 … 50 … 60 let nazaj. Projekt namreč raziskuje pomen in spomin na del slovenske in jugoslovanske pop-kulturne zgodovine in zapuščine.

Igralec: Miha Bezeljak; režiserka in dramaturginja: Nika Bezeljak; scenograf in oblikovalec svetlobe: Andrej Firm; oblikovalec zvoka: Dino Čurić; produkcija: Moment; koprodukcija: GT22, Zavod Razvoj

 

Torek, 18. december

17.00 Delavnice dijakov programa predšolska vzgoja na Gimnaziji in srednji šoli Rudolfa Maistra Kamnik

18.00 KUD Transformator: Moje prav(lj)ice Sneguljčica (predstava za otroke in starše)

Starost: 5+

V Transformatorski različici s tehniko simultana dramaturgije, ki predstavlja obliko gledališča zatiranih, skupaj z gledalci razvijemo pravljico po svoje, z raziskovanjem drugačnih zapletov in razpletov Sneguljčičine zgodbe. Tako sama zares postane junakinja svoje zgodbe, in ne čaka na princa, dobro vilo ali pravljično policijo, da bi jo rešila iz zagate. Ne, naša Sneguljčica se bo rešila sama! Eksperimentalna in raziskovalna predstava združuje elemente fizičnega gledališča, comedie dell’ arte, gledališča zatiranih, lutkovnega gledališča in cirkuške umetnosti ter je predvsem interaktivne in izobraževalne narave.

Nastopajoči: Juš Milčinski/Jaka Andrej Vojevec/Jan Franc Podbrežnik, Barbara Polajnar/ Danijela Zajc/ Teja Bitenc, Metka Bahlen Okoli/Tjaša Kosar; producent: Kulturno umetniško društvo Transformator

 

Sreda, 19. december

17.00 Delavnice dijakov programa predšolska vzgoja na Gimnaziji in srednji šoli Rudolfa Maistra Kamnik

18.00 GSŠRM: Ali bo Gargamela rešila božič

Starost: 3+

Dan GSŠRM v Pravljičnem šotoru bo povsem prepuščen dijakom in dijakinjam, ki se ukvarjajo z najmlajšimi. Predstavo z naslovom Ali bi Gargamela rešila Božič? So pripravile bodoče vzgojiteljice in vzgojitelji. Babica nestrpno čaka svoje vnučke, ko pa končno pridejo, se z babico pogovarjajo o babičinem božiču v mladosti in naenkrat babica omeni Gargamela. Gargamel je zlobnež, ki je pred leti uničil božič. Dvorni norček in škratek nevede izgubita eno izmed daril. Najde ga Gargamela, hči zlobnega Gargamela. Vzame ga zase in hitro odide. Na plano pride čarovnica in Gargameli darilo ukrade. Božični vili jo opazita in povesta čarovnici, da ni lepo krasti tujih daril. Čarovnica se odloči darilo vrniti, v tem trenutku pa jo opazi Gargamela, ki je ni prav vesela.

Nastopajoči: Saška Pavlovič, Ana Lozej, Sara Hlebš, Jakob Šmauc, Tjaša Jocner Vodnik, Urška Prosenc, Natalija Cerar, Julija Drnovšek, Tajda Zore in Katja Remškar.

Četrtek, 20. december

17.00 Delavnice dijakov programa predšolska vzgoja na Gimnaziji in srednji šoli Rudolfa Maistra Kamnik

18.00 Pravljični večer

Starost 3+

Pravljice so fajn. Izjemno zanimivo jih je prebirat, še bolj interesantno pa je prisluhniti pripovedovanju. Z vami bodo štirje pripovedovalci. In en glasbenik. Vsi iz Kamnika in njegove okolice. Skupaj zbrani posebej za Pravljični šotor. Zato pravljice nikakor ne smejo manjkati. Na večeru popolnoma posvečenem pravljicam, jih bo slišati kar nekaj. Če vas zanima, kakšne bodo, v četrtek v Pravljičnem šotoru nikakor ne smete manjkati. Prav tako dogodka ne smete zamuditi, če želite iz pripovedovanja izvedeti kakšno življenjsko modrost ali pa če enostavno morate slišati pravljico preden smuknete v toplo posteljo.

Pripovedujejo: Breda Podbrežnik Vukmir, Ljuba Lajmiš, Matic Maček, Anže Slana; glasba: Goran Završnik.

 

Petek, 21. december

Od 17.00 do 19.00 Druženje otrok s poniji

17.00 Delavnice dijakov programa predšolska vzgoja na Gimnaziji in srednji šoli Rudolfa Maistra Kamnik

18.00  Romana Kranjčan: Praznični koncert za najmlajše

Starost: 3+
Romana Kranjčan je v slovenskem prostoru znana kor izvajalka avtorskih pesmi za otroke, animatorka in pevka šansonov.

SLEDI OBISK DEDKA MRAZA.

 

Sobota, 22. december

Od 17.00 do 19.00 Druženje otrok s poniji

17.00 Delavnice dijakov programa predšolska vzgoja na Gimnaziji in srednji šoli Rudolfa Maistra Kamnik

18.00 KUD Kiks: Prednovoletni impro za najmlajše

Starost: 5+
KUD Kiks je društvo, ki se ukvarja z gledališčem – z improvizacijskim gledališčem (in ostalimi sorodnimi vrlinami). To pomeni, da ustvarjajo predstave brez scenarija. Improvizatorji običajno nimajo pojma, kakšna točno bo predstava, zato za navdih prosijo publiko. Ta improvizatorjem pove nek predlog, ki ga igralci vključijo v predstavo. Nejc Šmit, Dino Kapetanovič in Rahela Klopčič se bodo najmlajši kamniški publiki predstavili s predstavo, za katero še nihče ne ve, kako bo izgledala in kaj se bo dogajalo. Vse je odvisno od publike in domišljije najmlajših obiskovalcev. Nastopajoči bodo zagotovo potrebovali navdih; pridite in jim pomagajte predstavo speljati do konca.

Igrajo: Nejc Šmit, Rahela Klopčič, Dino Kapetanovič

SLEDI OBISK DEDKA MRAZA.

 

Nedelja, 23. december

Od 17.00 do 19.00 Druženje otrok s poniji

17.00 Delavnice dijakov programa predšolska vzgoja na Gimnaziji in srednji šoli Rudolfa Maistra Kamnik

18.00 Rekreacijsko – ustvarjalno društvo Eleja: Predstava Cirkus in praznovanje novega leta

Starost: 3+
Gašper in Miha Malek sta strokovna športna sodelavca Fakultete za šport v Ljubljani. Skozi druženje in zabavo izvajata različne otroške in družinske animacije, predvsem ustvarjalne delavnice, žongliranje in miselno ustvarjanje. Predstava Cirkus je aktivna otroška cirkuška predstava z vsemi elementi cirkusa. Nastop živali, ples, cirkuške vragolije in čarovnije. Po predstavi bomo zarajali ob znani slovenski glasbi.

Nastopajoči: Gašper in Miha Malek z animatorji

SLEDI OBISK DEDKA MRAZA.