Naslovnica / KULTURA / V Tuhinjski dolini so znova prepevali, igrali in se smejali

V Tuhinjski dolini so znova prepevali, igrali in se smejali

Na četrti prireditvi Tuhinjska dolina v pesmi in besedi so navdušili številni kulturniki, ki jih v Tuhinjski dolini res ni malo. 

V petek, 20. oktobra, zvečer so se v Osnovni šoli Šmartno v Tuhinju, zbrali številni obiskovalci. Prireditev, ki jo je povezovala Maja Hribovšek, je v sodelovanju s številnimi izvajalci iz Tuhinjske doline tudi tokrat pripravil Mešani pevski zbor Mavrica iz Srednje vasi pri Kamniku, ki se je prvi predstavil.

Njihovega zborovodjo je zaradi bolezni zamenjal Rok Juhant. Mešani pevski zbor je letos praznoval 40 letnico delovanja. Zapeli so pesem Angelika Hribarja Hišica očetova, ter Vinski brat, Tonca Ghirca in Čez zelene trate.

Nato je nastopil Citrin band, ki ga sestavljajo Lana Erzar, Tjaša Cevec in Klara Štrajhar. Dekleta so navdušile s skladbo Spet te slišim in Ko so lipe cvetele. Prvi nastop v tej zasedbi so imele že leta 2018. Sledil je nastop MePZ Društva upokojencev Motnik-Špitalič, ki prepeva peto leto. Nastopajo na lokalnih prireditvah in širše, kamor jih povabijo.

Zapeli so Čej so tiste stezice, Rož, Podjuna Zila,  Ne prižigaj luči in Bo moj vnuk še pel slovenske pesmi. Nato je nastopil trio Šole kitare Jani Kortnik, ki ga sestavljajo Lora, Manca in Lara s pesmijo Tople oči. Drugi trio, ki ga sestavljajo Nejc, Nace in Jani, pa so zaigrali Kranjsko dekle.

Sledil je nastop Ljudskih pevcev iz Tuhinjske doline. Zapeli so Vse že mirno spava, Ko venček spletala je pastirica, Imel je oče 5 sinov ter Še, še en krajcarček mam. Svoj repertoar so posneli za Narodopisni inštitut, za glasbeni arhiv Radia Ognjišče ter Radio Slovenija. Predstavilo se je tudi Kulturno društvo Tuhinj, ki je v letu 2022 praznovalo jubilejnih 70 let delovanja. Njihova mladinska sekcija se je predstavila z izsekom komedije in satire Vaja zbora, avtorja Vinka Möderndorferja.

Na odru se je predstavila tudi Ženska klapa Kamelije. Posebno mesto dajejo dalmatinskim pesmim, ki jih po zaslugi prof. Damjane Praprotnik kombinirajo s citrami. V sedmih letih delovanja so sodelovale z raznimi citrarskimi zasedbami, Tamburaškim orkestrom Vrhpolje, Klapo Lavanda, Klapo Stari trg, Klapo Tugre in Klapo Mali grad. Občasno si privoščijo pevski potep, kjer uživajo v spontanih nastopih po ulicah in trgih slovenskih mest. Z veseljem se odzovejo na razne prireditve ter praznovanja. Da bi priklicale spomine na poletje ob morju, so zapele Vino i gitare, Sječanje na Velu luku, Malo mi za sriču triba in I sve dok dišen.

Manca Poljanšek, poznana pod imenom Manči, je posnela že več video spotov. Od jeseni 2020 se uči solo petja pri pevki in jodlarki Brigiti Vrhovnik Dorić. Predstavila je svoji avtorski skladbi Kavica in Noč je mlada še.

Nazadnje pa je nastopil Jodel Express z Brigito Vrhovnik Dorič, ki je po vsej Sloveniji in širše poznana kot kraljica jodlanja.  S pesmijo Kraljica jodlanja in Kdor zna pa  zna, je   s svojim jodlanjem razgrela in navdušila publiko. Ob pesmih Veselo v Kamnik in Kam le čas beži pa so prepevali vsi. Skupina rada pride na veselice, prireditve, koncerte, ter druge  zabave.  Za konec pa so vsi  nastopajoči zapeli še svojo himno “Biseri Tuhinjske doline”, ki jo je napisala Jožica Kališnik, uglasbil pa Rudi Poljanšek.

MePZ Mavrica tudi v prihodnje vabi razne kulturne ustvarjalce iz Tuhinjske doline, ki bi se želeli predstaviti, da kontaktirajo pevce. Z veseljem jih bodo vključili med nastopajoče.

Avtor: Pavla Šuštar
Foto: Miro Pivar

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve