Naslovnica / Trači in tračnice / Viharniška Juhanca z Velike planine

Viharniška Juhanca z Velike planine

Viharniki so na prelepi Veliki planini posneli nov, preventivno poučni videospot »Naša Juhanca«, v katerem opozarjajo na dostikrat prezrte nevarnosti hribolazenja.

Četudi prelepi hribi, kamor zagotovo sodi tudi naša Velika planina, poleg lepot skrivajo tudi premnogokatere nevarnosti, od strmo prepadni sten, do takšnih in drugačnih, omamno zapeljivih dišečih rožic, ki jim velikoplaninski pastirji in pastirice prav radi privoščijo dolgotrajne alkoholne kopeli, ki znajo blagodejno pomiriti razdražene vampe in zlikati  preveč skravžljane živce.

Ljudsko izročilo naših krajev pa še pomni zgodbe o zapeljivih Belih ženah, ki so mlade fante mamile v naročje planin. Zaprmej si upamo trditi, da je njihova potomka zagotovo tudi Juhanca, ki pa se ne prikazuje zgolj v hribih, ampak tudi v dolini, pri čemer zna vsevedni ljudski glas povedati, da se nekaterim njenim najbolj zvestim opazovalcem in zalezovalcem, najraje v poznih nočnih, še raje pa v zgodnjih jutranjih urah, zna prikazati tudi v spremstvu belih miši, kar zna marsikoga od presenečenja tudi sezuti.

Tako kot glavnega junaka novega videospota večkrat dobro treščenih Viharnikov, ki si je, prav pred velikoplaninsko kapelico, nakopal precejšnje in dolgotrajne težave. Dobra obutev je za v hribe nujna, mora pa biti tudi dobro zavezana, če ne…

 

Kakorkoli že, videospot »Naša Juhanca« je luč sveta uradno ugledal sicer šele danes, izbrana družba prijateljev Viharnikov, pa si je prapremierno uprizoritev imela priložnost ogledati že v petek. Kje drugje kot Pr’ Johanc pod farovškim mostom v Stranjah, kjer zna biti uržah za spontano veselico že srečno breja potepuška mačka, kaj šele čisto svež videospot lokalnega ansambla, v katerem za povrh nastopa še nadvse imenitna zvezdniška zasedba domačih zvezdnic in zvezdnikov, ki utegne v kratkem s svojo slavo zasenčiti celo Esmeraldo in Buraka, kajti bržkone Johanca še ni rekla oz. odpela in odskakljala svoje zadnje besede.