Naslovnica / NOVICE / Vožnja desno pri rdeči luči končno tudi v Kamniku

Vožnja desno pri rdeči luči končno tudi v Kamniku

Po približno treh letih od postavitve prvega prometnega znaka, ki dovoljuje zavijanje desno pri rdeči luči na semaforju v križiščih, v Ljubljani, so se tovrstni prometni znaki slednjič pojavili tudi v Kamniku.

Prvega smo opazili v semaforiziranem križišču pri Mercator centru in pri rdeči luči dovoljuje zavijanje desno voznikom, ki se pripeljejo iz smeri Duplice ter zavijajo na Kovinarsko cesto.

Drugega je moč najti v semaforiziranem križišču na Duplici, voznicam in voznikom pa (ob izpolnjenih pogojih), tudi pri rdeči luči dovoljuje zavijanje na Groharjevo cesto.

Tretji, ki smo ga zaenkrat uspeli izslediti na kamniških cestah, pa se nahaja na semaforju pri Korobaču ter dovoljuje zavijanje ob rdeči luči na Kranjsko cesto.

Zanimivo pa je, da tovrstnega prometnega znaka zaenkrat še nismo opazili tudi pri Svetilniku, saj gre za domala identično križišče, kot pri Mercatorju.

Vsekakor bi bili tovrstni znaki več kot dobrodošli tudi na regionalki oziroma kamniški obvoznici, in sicer vsaj na semaforiziranih križiščih iz smeri iz Tuhinjske doline proti Kamniku, ki so povečini opremljeni tudi z voznim pasom za zavijanje desno.

Ker se utegne precej kamniških voznic in voznikov s tovrstno prometno ureditvijo oz. prometnim znakom srečati prvič, pa naj, v izogib morebitnim nevšečnostim, ponovimo pravila, ki veljajo ob zavijanju desno pri rdeči luči.

Vožnja desno ob rdeči luči na semaforju

Dovoljena vožnja desno ob rdeči luči na semaforju je najpreprostejša rešitev za bolj tekoče odvijanje prometa in je v večini držav, ki vozijo po desni že dolgo uveljavljena prometna rešitev. V Sloveniji je prometna signalizacija za tovrsten dopustnen način vožnje poznana že dalj časa, pravila takšne vožnje pa so bila formalizirana z zadnjo spremembo predpisa o pravilih cestnega prometa v letu 2021.

Zakonsko pravilo določa, da je vozniku ob rdeči luči na semaforju, kateri je dodan predpisan prometni znak, dovoljena vožnja desno ob rdeči luči, vendar le ob pogoju, da je smer prosta. Nova ureditev zagotovo zahtevala večjo pozornost voznikov. Poudariti pa je potrebno, da nova ureditev le omogoča, ne pa zahteva zavijanje desno pri rdeči luči na semaforju. Vozniku ni treba zaviti, če oceni, da tega ne more storiti varno, kljub nestrpnosti voznikov, ki so za njim v koloni.

Pravilo ne more biti vzpostavljeno povsod in v vseh križiščih. Njegova vzpostavitev je odvisna od specifičnosti križišča, njegove prometne obremenitve, prisotnosti pešcev in kolesarjev ter drugih varnostnih vidikov, ki so v posameznih križiščih prisotna. O vzpostaviti pravila v posameznem križišču odloča upravljavec ceste.

Zelena puščica omogoča, da je vozniku, ob rdeči luči na semaforju, ki mu je dodan prometni znak za vožnjo desno ob rdeči luči na semaforju, dovoljena vožnja desno ob rdeči luči na semaforju, vendar le, če je smer prosta.

 

Pri uporabi tega pravila nastajajo različne prometne situacije. Ob zavijanju desno pri rdeči luči mora voznik odstopiti prednost vozilom, ki prihajajo z leve strani in prehodu za pešce in kolesarje, ki prečkajo cesto vzporedno s tem tokom. Pri zavijanju desno na trokrakem križišču, z glavne ceste na stransko cesto, mora voznik odstopiti prednost le prehodu za pešce in kolesarje, saj na levi strani ni križiščnega kraka. V primeru, da ima nasprotna stran križišča pas za levo zavijanje mora voznik odstopiti prednost tem vozilom, ki zavijajo levo, ne pa tudi prehodu za pešce in kolesarje, saj je njihov prehod zaprt. V vsakem primeru mora vozilo, ki zavija desno ob rdeči luči odstopiti prednost le enemu od dveh možnih toku vozil in enemu prehodu za pešce oziroma kolesarje. Vsekakor pa ni sprejemljivo takšno pravilo v križiščih, ki imajo na priključnem kraku nivojski prehod železniške proge in so semaforske naprave na progi in cesti sinhronizirane.

 

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve