Naslovnica / Črna kronika / Zaradi močnega vetra na Veliki planini obtičala večja skupina obiskovalcev

Zaradi močnega vetra na Veliki planini obtičala večja skupina obiskovalcev

Spričo močnega vetra, ki že od 15. ure naprej onemogoča varno obratovanje nihalke, je na Veliki planini obtičala večja skupina ljudi, ki se ne morejo vrniti v dolino.

Zaradi tega so bili ob 16.18 so bili na pomoč poklicani člani GRS Kamnik, ki so že poskrbeli za varno spremstvo ter transport med Zelenim Robom in Kranjskim Rakom, kjer na vse obiskovalce, ki se z Velike planine niso mogli vrniti z nihalko, že čaka avtobus, ki jih bo odpeljal v dolino.

Natančnega števila potnikov, ki so ostali na Veliki planini še ni, po približni oceni, pa naj bi na Veliki planini obtičalo kakih med 50 do 100 obiskovalcev. Za transport večine le-teh bodo poskrbeli gorski reševalci, ki so medtem že poskrbeli tudi za eno izmed potnic, ki je imela zdravstvene težave.

Transport potnikov z Velike planine dodatno otežujejo precej nizke temperature ter močan veter.

Akcija je bila končana okrog 20:40. Podrobnosti poteka akcije si lahko preberete v nadaljevanju.

velikaplanina-grs 41

Pred nekaj trenutki (19:13) smo prejeli tudi uradno pojasnilo družbe Velika planina d.o.o., ki ga objavljamo v celoti:

OB ZAUSTAVITVI NIHALKE ZARADI MOČNEGA VETRA POMAGALI POHODNIKOM PRI SESTOPU IZ VELIKE PLANINE

Zaradi močnega vetra na Veliki planini smo zaposleni družbe Velika planina, d.o.o., danes okoli 15.30 ure, sprejeli odločitev, da nihalko ustavimo. Sunki vetra so namreč dosegali tudi do 25m/s. Omejitev za še varno vožnjo nihalke pa je veter do 18m/s.  Posledično je na planini ostalo okoli 60 dnevnih pohodnikov in okoli 30 gostov v kočah po planini. Zaposleni družbe Velika planina, d.o.o. smo takoj po odločitvi o ustavitvi nihalke pričeli obveščati dnevne pohodnike na planini in goste v kočah po planini, da prevoz nazaj v dolino z nihalko ne bo mogoč in da smo organizirali avtobusni prevoz iz Kranjskega raka proti Kamniški Bistrici, kjer so imeli pohodniki parkirana svoja vozila.

Večina gostov, ki so nastanjeni po kočah, je ob prejetem obvestilu o premočnem vetru za delovanje nihalke sporočila, da bo v kočah počakala do jutra, ko se bodo razmere umirile. Ostali gostje koč in dnevni pohodniki pa so sledili našim navodilom in se napotili do zbirnega mesta pri gostišču Zeleni rob.

O ustavitvi nihalke in nastali situaciji smo obvestili tudi Republiški center za obveščanje na št. 112, ki je v spremstvo pohodnikov vključil tudi GRS Kamnik.  Zaposleni družbe Velika planina, d.o.o. smo pohodnike pospremili od gostišča Zeleni rob do Črnuškega doma. Iz Črnuškega doma pa smo jih nato skupaj s pripadniki GRS Kamnik pospremili še do Kranjskega raka, kjer jih je čakal avtobus za Kamniško Bistrico.

Zaposleni družbe Velika planina, d.o.o. smo skupaj s pripadniki GRS Kamnik še enkrat pokazali, da so pohodniki na Veliki planini varni, kljub nepredvidenimi vremenskimi nevšečnostmi.

Vsem obiskovalcem Velike planine se za nastalo nevšečnost opravičujemo, vendar žal na vremenske razmere nimamo vpliva. Varnost potnikov vedno postavljamo na prvo mesto, zato je bila tudi sprejeta odločitev o ustavitvi nihalke.

Leon Keder,
v.d. direktor
Velika planina d.o.o.

Opomba (19:40): Kljub temu, da gre iz sporočila družbe Velika planina d.o.o. razbrati, kot da so vsi obiskovalci že na varnem v dolini, je po naših podatkih akcija še vedno v teku.

19:55 – Po trenutno razpoložljivih podatkih, naj bi transport obiskovalcev z Zelenega roba potekal s pomočjo ratraka, ki ga imajo v Črnuškem domu, vse skupaj pa utegne trajati še kar nekaj časa. Kljub precejšnjemu mrazu (cca. -10 stopinj) in vetru, razmere omogočajo tudi hojo, vendar je težava tudi v tem, kot se je slikovito izrazil eden izmed očividcev: “Gospe, ki sem jih videl v ratraku so bile oblečene za na koncert, ne pa za v hribe.”

20:20 – Večina obiskovalcev naj bi bila po zadnjih podatkih že prepeljana na Kranjskega Raka, kjer jih čaka avtobus. Gorski reševalci trenutno še prečesavajo Veliko planino, da ne bi slučajno zgrešili kakega obiskovalca, ki se je proti Raku namenil peš. Pri delu jih ovira otežena komunikacija, saj je območje zelo slabo pokrito tako z GSM signalom, kot tudi s signalom za UKV postaje, ki jih uporabljajo.

20:36Obvestilo, ki nam ga je posredoval v.d. direktor Velike planine d.o.o., Leon Keder:Obveščamo vas, da je spremstvo pohodnikov zaključeno. Obenem se zahvaljujemo za sodelovanje tudi g. Petru Kosirniku, oskrbniku Črnuškega doma, ki je poskrbel za prevoz pohodnikov, ki so bili preutrujeni za nadaljevanje poti od Črnuškega doma proti Kranjskemu Raku.

velikaplanina-grs 3120:40 – Akcija je zaključena. Z Velike planine je bilo prepeljanih 34 oseb, od tega je bila ena oseba prepeljana na urgenco. V akciji je, poleg zaposlenih na Veliki planini ter oskrbnika Črnuškega doma Petra Kosirnika s teptalcem, sodelovalo okrog 15 gorskih reševalcev. Akcijo so oteževali mraz, veter ter otežena komunikacija, ker območje Velike in Male planine ni v celoti pokrito s signalom.

00:15 – Ob koncu akcije je gorski reševalec, inštruktor GRZS, Matjaž Šerkezi zapisal:
“Ravno iz intervencije na Veliki planini, kjer smo pomagali v močnem vetru in hudem mrazu sestopiti 34 turistom (med njimi kar nekaj otrok), saj zaradi močnega vetra gondola ni smela voziti. Ena oseba je bila prepeljana na kamniško urgenco, kar je še en dokaz, da jo resnično potrebujemo, saj bi poškodovano osebo nasprotno morali odpeljati v Domžale.

Akcijo so poleg vremena oteževali slabi komunikacijski pogoji na katere gorski reševalci že dlje časa opozarjamo. Na Ravneh praktično ni mobilnega signala, UKV signal pa za oceno dva od petih ali pa nič. Gorski reševalci smo predlagali že najmanj tri rešitve, ki ne predstavljajo velikega finančnega zalogaja in z minimalnim posegom v naravno okolje. Žal smo se ustavili pri birokraciji in smešno nizkih financah. Upamo, da se bo problematika kmalu rešila.”

Fotografije: Matjaž Šerkezi

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve