Naslovnica / NOVICE / 110 let Prostovoljnega gasilskega društva Šmartno v Tuhinju

110 let Prostovoljnega gasilskega društva Šmartno v Tuhinju

Gasilci in gasilke PGD Šmartno v Tuhinju so včeraj s parado, slovesnostjo ter seveda tudi gasilsko veselico proslavili že 110. obletnico delovanja svojega prostovoljnega gasilskega društva, ki je eno izmed najstarejših na Kamniškem.

Sto deset let Prostovoljnega gasilskega društva Šmartno v Tuhinju je zagotovo častitljiv jubilej, ki so ga gasilke in gasilci, člani enega izmed prvih oz. najstarejših gasilskih društev na Kamniškem, skupaj s svojimi tovariši in tovarišicami iz prijateljskih gasilskih društev, včeraj popoldne in zvečer slovesno proslavili.

Kljub temu, da je še nekaj trenutkov pred napovedanim začetkom prireditve nad Tuhinjsko dolino besnela nevihta, se je gasilskemu praznovanju pridružilo tudi vreme, tako da so gasilci lahko izpeljali tudi slovesno gasilsko parado, ki je v mimohodu pozdravila častne goste prireditve, nato pa ob taktih Mestne godbe Kamnik zavila v zavetje prireditvenega šotora, v katerem se je odvila slovesnost v počastitev visokega jubileja.

Vse zbrane je nagovoril predsednik PGD Šmartno v Tuhinju Igor Žavbi, ki je v svojem govoru na kratko obudil spomin na leto 1908 ter zgodovino društva, ki so jo tamkajšnji gasilci podrobno popisali in dokumentirali tudi v ličnem zborniku, ki je izšel pred desetimi leti, ko je društvo praznovalo prvo stoletje delovanja. V svojem nagovoru je Igor Žavbi poudaril nekatere največje dosežke društva, obenem pa nanizal tudi vsaj nekaj načrtov za prihodnje ter poudaril, da se 110 let stara tradicija gasilstva, skupaj z gasilskim znanjem in izkušnjami, ob nemajhnem trudu vseh članov in članic, ki prispevajo, ne le številne ure prostovoljnega dela, ampak tudi sredstva, v Šmartnem prenaša iz roda v rod, obenem pa se, razen članom, zahvalil tudi vsem drugim podpornikom in prijateljem društva, ki njihovemu prostovoljnemu gasilskemu društvu že več kot stoletje pomagajo na najrazličnejše načine.

Zbrane gasilke in gasilce ter številne krajane, ki so prisostvovali slovesnosti, so nagovorili tudi predsednik Gasilske zveze Kamnik Tomaž Zabavnik, predstavnik Gasilske zveze Slovenije, predsednik sveta regije LJ III Slavko Jalovec in župan Marjan Šarec, ki so članicam in članom PGD Šmartno v Tuhinju čestitali ob visokem jubileju društva in se jim zahvalili za njihov požrtvovalni trud.


Ker pa delo vsakega društva sloni predvsem na prizadevnih in požrtvovalnih posameznikih, kakršnih ne manjka niti v PGD Šmartno v Tuhinju, pa so bila najzaslužnejšim med njimi na slovesnosti podeljena državna priznanja in odlikovanja za zasluge in delo na področju preventive, operative, vzgoje in usposabljanja ter druge organizacijske dejavnosti v prostovoljni gasilski organizaciji.

 

Slovesnost so s svojim nastopom, razen Mestne godbe Kamnik, popestrili tudi Ljudski pevci iz Tuhinjske doline, praznovanje visoke obletnice društva, pa se je, kot se za gasilce spodobi že od nekdaj, nadaljevalo z veselo gasilsko veselico, ki se je, ob zvokih ansambla Dejana Vunjaka, potegnila do ranih jutranjih ur.