Naslovnica / Napovedi in obvestila / 2. Mednarodni B(l)U(e)S festival Kamnik 2015

2. Mednarodni B(l)U(e)S festival Kamnik 2015

Po uspešni izvedbi lanskega prvega festivala, se v kamniški B(l)U(e)S bar ponovno vrača Mednarodni festival bluesa, na katerem se bodo, v treh junijskih petkih, predstavile tri blues skupine, dve iz Slovenije in ena iz Hrvaške.

Festival se bo, v B(l)U(e)S baru ob kamniški avtobusni postaji, začel z nastopom EasyWalkers-ov v petek 5. junija, ter nadaljeval 12. junija z nastopom Stand-Art blues band-a ter končal v petek, 19. junija z zmagovalci glasbenega tekmovanja “Croatian Blues Challenge”, hrvaško zasedbo Rolin Humes.

blues festival kamnik1

2nd INTERNATIONAL BLUES FESTIVAL KAMNIK 2015

BLUES BAR, MAISTROVA 16, 1241 KAMNIK (GLAVNA AVTOBUSNA POSTAJA)

EasyWalkers

Petek, 5.6.2015

EasyWalkers, ena vidnejših domačih blues zasedb, vas popelje preko swingerskega teksaškega bluesa v vode Misisipija, kjer vas hipnotizira ritmična ustna harmonika, vse skupaj pa začinijo z mastnimi kitarskimi rifi Chicaga. Pri igranju se opirajo na tradicijo bluesa, vendar hkrati prispevajo svoj izraz bogati zgodovini te zvrsti.

easywalkers2

Marko Matjašič – kitara, vokal
Damir Jazbec – ustna harmonika
Daniel Homšak – bas kitara
Iztok Repovž – bobni

Kranjsko-ljubljanski bend deluje v tej zasedbi že ob leta 2005. Želja po igranju prvinskega bluesa in nastanku benda se je pojavila pri Kranjčanih – Markotu ter Iztoku. Bendu sta se pridružila ljubljanski basist Daniel ter Damir na ustni harmoniki. Matjašič in Jazbec sta imela že skupno zgodovino iz banda Free Spirit ter kasneje Traveling Blues Band.

Kot posamezniki delujejo oziroma so delovali tudi z drugimi skupinami ali avtorji, ti so: Adi Smolar, Pero Lovšin, Leteči potepuhi, Ivan Bekčič (Sokoli), Frik Brothers, Andrej Guček (Bluesteam), Lunin Žur, Mestni postpači, Marko Petrušič (Blue Train Quintet), Boris Cavazza, Primož Turk, Klemen Klemen, …

Stand-Art blues band

Petek, 12.6. 2015

Stand-Art blues band deluje z manjšimi premori in v različnih postavah že 15 let. Skupino sestavljajo člani dveh generacij:

stand-art blues band

Miro Kovačič – kitara, vokal
Robert Ivačič – ustna harmonika
Vili Lipuš – bobni
Mario Posel – bas,vokal

..z občasnimi gosti na različnih instrumentih( klaviature,kitara…).

Fantje v svojem repertoarju ponujajo priredbe blues uspešnic znanih izvajalcev, ki jih začinijo z rock’n’rollom. (Robert Johnson, Little Walter, Willie Dixon, Big Bill Broonzy, Chuck Berry, Roosvelt Sykes, Fats Domino, Muddy Waters…). S tem popestrijo svoj nastop in ga prilagodijo publiki, ki obožuje raznolikost. Glasba, ki jo izvajajo je tako za vse generacije in letne čase.

Rolin Humes

Petek, 19. 6. 2015

Hrvaška zasedba Rolin Humes je pop/rock/blues kvartet, ustanovljen leta 2011. Fantje so se našli po naklučju v manjšem jazz klubu, imenovanem Tunel, kjer se je tisti večer odvijal t.i. ‘’ Blues jam session’’. Po prvem srečanju in skupnem nastopu se je po njihovih besedah rodila štiri-glava pošast, ki ni imela razloga za samokontrolo in umik, saj so se njeni kremplji že zarili v izkušnjo prvinskega bluesa. Skupino torej sestavljajo:

rolin humes
Robert James Hudulin (1983, piano,vokal)
Emil Bišćan (1987, bass kitara, aranžmaji)
Nikola Smiljanić (1989, kitara)
Matej Smiljanić (1995, bobni)

Kljub svoji svežini, se je skupina mladih, nadebudnih glasbenikov že pojavila na veliko festivalih in osvojila lepo število glasbenih nagrad. Eden večjih uspehov do sedaj je gotovo zmaga na tekmovanju ‘’Croatian Blues Challenge’’, po zaslugi katere so fantje letos januarja zastopali Hrvaško v Ameriki. Leta 2013 so fantje posneli svoj prvi album z naslovom: “Rolin Humes welcomes you to the Penultimate Supper 6/8”, ki je bil s strani ljudstva in kritikov zelo dobro sprejet, kar je fantom omogočilo iztrel na Evropske in Avstralske lestvice največjih blues hitov.