Naslovnica / Črna kronika / 26-letni voznik tovornjaka se je lažje poškodoval

26-letni voznik tovornjaka se je lažje poškodoval

V včerajšnji nesreči se je voznik tovornjaka, ki se je z vozilom prevrnil v krožišču v Mengšu, k sreči le lažje poškodoval, izlita bela tekočina pa ne predstavlja nevarnosti za okolje in zdravje ljudi ter živali.

Že včeraj smo poročali o prometni nesreči, do katere je v pozno popolsanskih urah prišlo na krožišču v Mengšu.

Po podatkih Policijske uprave Ljubljana je 26-letni voznik, ki je vozil tovorno vozilo znamke Volvo, s pripetim priklopnim vozilom znamke Feldbinder po glavni cesti II. reda št. 104 iz Kamnika proti Mengšu, v krožnem križišču, zaradi vožnje z neprilagojeno hitrostjo izgubil oblast nad vozilom, zaradi česar se je z vozilom prevrnil, pri tem pa podrl tudi drog javne razsvetljave.

Razsuti oz. razliti tovor (t.i. calcitno mleko) se je ob nesreči razlil po cesti in travnati površini, pa je snov, ki ni nevarna za okolje in zdravje ljudi.

Na prizorišču nesreče so posredovali gasilci PGD Kamnik in PGD Mengeš, ki so zavarovali kraj dogodka, urejali promet in nudili pomoč policistom, nato pa tekočo snov, za katero je organizator prevoza gasilcem potrdil, ni nevarna za okolje, odstranili s cestišča, ki so ga tudi očistili, za ustrezno odstranitev snovi, pa mora poskrbeti organizator prevoza.

26-letnega voznika, ki se je v nesreči lažje poškodoval, so oskrbeli reševalci NMP Domžale ter ga prepeljali v UKC Ljubljana, policisti pa mu bodo, zaradi vožnje z neprilagojeno hitrostjo, izdali plačilni nalog.

Naj pa, kot zanimivost, dodamo še, da smo v zvezi z obema nesrečama tovornih vozil, prejeli odziv bralca Marjana Gabra, ki nam je v svojem sporočilu očital nepravilno obveščanje oz. zavajanja javnosti ter, med drugim, zapisal: “Pri branju objave o prometni nesreči dveh tovornih vozilih me je zmotilo zavajanje javnosti , namreč silos prikolica ni in nikoli ne bo cisterna . Ne vem čemu je namen napačno komentiranje tudi da je iztekala tekočina ne bo držalo, saj je silos namenjen prevozu razsutih tovorov ne pa tekočin . Tako da če že objavljate , objavljajte pravilno saj omemba cisterna ni pravilna in ne podžigajte strasti tistim ki že tako ne morejo videti tovornih vozil na cesti .”

Kjub temu, da v naših poročilih nismo uporabili strokovnega tehničnega izraza za silos prikolico, ampak smo uporabili splošno uporabljen pojem “cisterna”, pa lahko ob vsem skupaj dodamo zgolj to, da k nenaklonjenosti prebivalstva in voznikov tovornemu primetu v največji meri prispevajo, bodisi posamezni vozniki tovornih vozil, ki ne upoštevajo cestno prometnih predpisov, bodisi, ali pa še bolj, nekateri lastniki transportnih družb, ki tovrstno vožnjo svojih voznikov domala pričakujejo, če ne celo skorajda zahtevajo.