Naslovnica / KULTURA / 30 let Kulturnega društva Srednja vas

30 let Kulturnega društva Srednja vas

Včeraj je v Kulturnem domu v Srednji vasi potekala slavnostna prireditev ob 30. obletnici ustanovitve Kulturnega društva Srednja vas. Praznovanja sta se udeležila tudi župan Marjan Šarec in podžupan Igor Žavbi.

Kulturna dejavnost v Srednji vasi je delovala že pred drugo svetovno vojno. Prvi zapisi segajo v leto 1938, ko je bila uprizorjena prva komedija za naslovom Čarlijeva teta. Prosvetno društvo je svoje delo nadaljevalo takoj po vojni. Igre so uprizarjali v tedanji šoli na Lokah oziroma na Ledrarjevem dvorišču. Ko se je leta 1983 ustanovil Moški pevski zbor Mavrica, so tedanji aktivni člani začeli resno razmišljati o registraciji društva. Aprila 1984 se je tako društvo registriralo in tudi uradno začelo delovati kot Kulturno društvo Srednja vas.

Pred samo registracijo društva je, poleg dramske sekcije in pevskega zbora, delovala tudi etnološka sekcija, ki je pripravljala povorke kmetijske mehanizacije, prikaz starih ročnih del, organizirala razstavo starin, sodelovali so tudi na narodnih nošah in organizirali prave kmečke »ohceti«. Sekcija še vedno aktivno sodeluje s Turističnim društvom Tuhinjska dolina, in sicer pri organizaciji in izpeljavi različnih projektov. Člani Mešanega pevskega zbora Mavrica so svoj okrogli jubilej obeležili že v lanskem letu, saj so organizirali tri različne sklope koncertov. Pred samim zaključkom sezone, pa so se odpravili v Rauchenwarth pri Dunaju.

Dolgoletni predsednik društva Albin Pirš se je ob tej priložnosti zahvalil vsem aktivnim članom društva, podpornikom, sponzorjem in donatorjem ter vsem krajankam in krajanom, ki omogočajo, da društvo deluje.

Tudi župan Marjan Šarec je društvu čestital in zaželel vse dobro v nadaljnjem delu: »Trideset let ni dolga doba, vendar se je odnos ljudi do društvenega delovanja spremenil. Društveno življenje ni več tako cenjeno, kot je bilo včasih, vendar se po mojem mnenju vse vrača. Ljudje smo spoznali, da je to tisto, kar je naše, kar moramo ceniti. Društvene igre nikakor niso vredne zaničevanja, saj je odnos igralcev do predstav mnogo bolj srčen, kot v profesionalnih gledališčih, kjer so zadeve sicer bolj dovršene, nimajo pa srca in duše. Potrebno je ohranjati tisto, kar društva imajo, to je duša in srce, to je druženje, prijateljstvo in domačnost. Zato vam želim uspešnih nadaljnjih trideset let.«

Društvu so čestitke izrekli tudi podžupan Igor Žavbi, predsednik Krajevne skupnosti Srednja vas Damijan Zdovc in predsednik Turističnega društva Tuhinjska dolina Ivan Hribar.

Za glasbeno popestritev slavnostnega dogodka so z ubranimi glasovi poskrbele pevke in pevci Mešanega pevskega zbora Mavrica pod vodstvom Primoža Leskovca, za klavirsko spremljavo pa profesorica Martina Golob Bohte.

Besedilo: Občina Kamnik
Fotografije: Metka Komatar