Naslovnica / ŠPORT / Petletna Inti Maček – rosno mlada kamniška šahistka – je osvojila 3. mesto na državnem prvenstvu

Petletna Inti Maček – rosno mlada kamniška šahistka – je osvojila 3. mesto na državnem prvenstvu

Kljub temu, da ima Inti Maček komajda dobrih 5 let in pol in obiskuje še vrtec, je obetavna mlada šahistka, ki brez večjih težav premaguje tudi precej starejše šahistke ter konkretno prispeva k odličnim dosežkom Šahovskega kluba Komenda, saj je izjemen uspeh svojega kluba dopolnila z osvojenim 3. mestom v kategoriji deklic do 8 let.

šk komenda 1Šah, katerega vsaj osnovno znanje igranja, bi kazalo uvrstiti med splošno izobrazbo, ob vseh računalniških igricah in drugih novodobnih vrstah zabave, sicer ni ravno med najbolj popularnimi udejstvovanji mladih in najmlajših, vendar, predvsem po zaslugi Šahovskega društva Komenda in mentorja Franca Poglajena, postaja vse bolj prisoten tudi med številnimi mladimi šahisti.

Med njimi je tudi komaj petletna Inti Maček, ki je, kot članica ŠK Komenda z igranjem šaha začela šele lanskega oktobra, vendar dosega že prav lepe rezultate, saj ji, četudi še obiskuje vrtec Antona Medveda, v kategoriji deklic do 8 let, uspeva premagovati tudi nekaj let starejše tekmice, na nedavnem državnem prvenstvu mladih v pospešenem šahu, pa je Inti, ki spričo svoje mladosti postaja kar nekakšna maskota kluba, v svoji kategoriji osvojila kar tretje mesto.

Zaradi veselja do igranja šaha se je morala Inti, ker tekmuje v standardnem šahu, kjer se poteze zapisujejo, ne le naučiti šahiranja, ampak tudi pisanja potez, kar pa ji ne dela nobenih težav. Po besedah njenih staršev, gre velike zasluge za Intino veselje do šahiranja pripisati predsedniku Šahovskega kluba Komenda Francu Poglajnu ter prijatelju Erlendu Moretu.

šk komenda 3


Izjemen uspeh Šahovskega kluba Komenda

Da je delovanje Šahovskega kluba Komenda uspešno in v veliki meri usmerjeno v delo mladih, nedolgo tega je predsednik kluba Franc Poglajen vodil tudi počitniški tečaj šaha za najmlajše v kamniški knjižnici, nesporno dokazujejo tudi rezultati in dosežki njihovih mladih članov na letošnjem državnem prvenstvu mladih v pospešenem šahu, ki je, 27. februarja 2016, potekalo v Portorožu.

šk komenda 6

 

V dvanajstih skupinah deklic in dečkov ter deklet in fantov, je v konkurenci 282 igralk in igralcev nastopilo kar 25 mladih igralcev Šahovskega kluba Komenda, kar predstavlja cca 8,9 % delež nastopajočih.

Osvojili so dve prvi mesti ter štiri tretja mesta, oz. skupaj kar. Razen tega so osvojili še 6 mest od 4. do 10. mesta ter postali najuspešnejši klub na minulem državnem prvenstvu.

 

Prvi mesti sta osvojila:

 • Vesna Mihelič              deklice do 10 let
 • Jan Šubelj                     dečki do 12 let

Tretje mesto so osvojili:

 • Inti Maček                                  deklice do 8 let
 • Klara Vidmar                            dekleta do 14 let
 • Pavle Đokić                                dečki do 8 let
 • Maj Markošek                           fantje do 16 let

Uvrstitve med prvih deset:

 • Jasna Premk mesto                           deklice do 8 let
 • Katarina Mazzini mesto                  dekleta do 14 let
 • Jan Marn mesto                                 dečki do 12 let
 • Elma Halilović mesto                       deklice do 10 let
 • Domen Tisaj mesto                           fantje do 14 let        
 • Matej Mlakar mesto                         fantje do 16 let