Naslovnica / KULTURA / 4. kamniška literarna transverzala: Podgora, Graben, Šutna

4. kamniška literarna transverzala: Podgora, Graben, Šutna

O Kamniški literarni transverzali

S Kamniškimi transverzalami smo na pot krenili ob 70-letnici Knjižnice Franceta Balantiča Kamnik. Ker so bile dobro sprejete in obiskane, smo se odločili, da nadaljujemo literarno-dediščinska potepanja po naši občini. Gre za pohode ali sprehode po zanimivih okoljih z bogato zgodovino, izročilom ali dediščino in seveda tudi z različnimi ustvarjalci, ki so za seboj pustili globoke in pisne sledi.

Naši vodniki so domačini, ki poznajo domače okolje kot svoj žep. Pripravimo tudi pisne vodiče, ki se jih je nabralo že lepo število. Povezujemo poti in pisne vire, saj smo vendarle knjižnica, ki spodbuja branje in učenje. Povezujemo pa se tudi s krajevnimi skupnostmi in spodbujamo zapisovanje spominov.

Po kamniških predmestjih Podgora, Graben in Šutna

Letošnjemu občinskemu prazniku posvečamo literarno transverzalo po Krajevni skupnosti Kamnik center.

Seveda bo potekala v virtualnem svetu. Na virtualnem potepu bomo spoznavali skrite in manj skrite mestne kotičke,  znane osebnosti in kamniške posebnosti. Pričnemo pri hrastu Pod skalo na  Maistrovi 32 in čez Maistrov  most nadaljujemo do spomenika generalu in pesniku na Grabnu. Slišali bomo zgodbe o gostilniški in furmanski tradiciji, o Žalskem hribu, kjer mrtvi nas živeti uče, in šutenskih hišah. Prav vsaka pripoveduje svojo zgodbo stroke, znanosti, umetnosti, , poguma in povezovanja,  vse do rojstne hiše slavljenca Rudolfa Maistra – Vojanova. Po literarni transverzali nas bodo vodili prebivalci KS Kamnik – center Nuša Lisjak, Slavko Ložar, Janez Repanšek, Miha Resnik in Ivanka Učakar.

Pot bo predstavljena v vodniku Ivanke Učakar Po kamniških predmestjih Podgora, Graben in Šutna. Vodnik bo na razpolago v knjižnici.

In načrti?

Naše okolje skriva še veliko zakladov in znanja. Mogoče veste, kdo je bil avtor prvega latinsko slovenskega rastlinskega slovarja in kdo avtor črtic o rokovnjačih, ki so bili dejavni na Kamniškem? Veste, kje je Bergantova gora? To so namigi za naslednjo transverzalo.

Veliko domoznanskih informacij lahko najdete na naslednjih spletnih mestih: Kamniško-komendski biografski leksikon, prejmipozdrav.si, Kamra.si in dLib.si.

Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik