Naslovnica / NOVICE / 40 let nogometa na Korošici

40 let nogometa na Korošici

Prvo oktobrsko nedeljo se je na Korošici, dobrih 1800 metrov nad morjem, znova odvila tradicionalna nogometna tekma med Kranjci in Štajerci na »najvišji ravni«.

Zgodovina štiridesetletnih nogometnih dvobojev med Kranjci in Štajerci na Korošici sega v leto 1979, ko so se »na najvišji ravni«, ob zaključku alpinistične sezone, prvič pomerili v nogometu alpinisti z obeh dežel.

Hudomušna ideja za tovrsten nogometni spopad »na najvišji ravni«, naj bi se porodila tekom odprave na Everest, sprva pa so nogomet igrali pretežno alpinisti, ki so plezalno druženje zašpilili še z nogometno tekmo. Tekom so reprezentanci obeh dežel okrepili tudi planinci, v vsakem primeru pa se morajo, že spričo poti do Korošice, športno udejstvovati tudi gledalci in navijači.

Četudi je planinski dom na Korošici zaenkrat še vedno zgolj pogorišče, se je letošnje jubilejne tekme, ki ima precej manj toga pravila igre, kot njena stadionska oz. dolinska različica, udeležilo lepo število igralcev in gledalcev.

Vlogo sodnika je prevzel Bojan Polak, starosta korošiškega nogometa, ki je po drugem polčasu z veseljem odpiskal konec praznične jubilejne tekme, ki se je, kot se za prijateljsko tekmo najbolj spodobi, končala s prijateljskim rezultatom 0:0.

Tekmi je sledila še tradicionalna malica, ki jo je, kljub zasilnim razmeram in težavam pri transportu, pripravila dolgoletna oskrbnica Mojca, ter podelitev posebnih priznanj udeležencem. Prijetno druženje pa se je za marsikoga izmed njih nadaljevalo v dolini, kajti Korošica je proti popoldnevu postala precej neprijazno mrzla.

Reprezentanci Štajerske in Kranjske se bosta znova spopadli prihodnje leto, in sicer 4. oktobra 2020, pri čemer se člani obeh moštev nadejajo, da nogometni stadion na Korošici že opremljen z novimi garderobami.

Foto: Dare Jazbinšek