Naslovnica / Napovedi in obvestila / 46. Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine

46. Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine

Od četrtka, 8. septembra, do nedelje, 11. septembra, bodo v Kamniku potekali tradicionalni 46. Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine. Mednarodni folklorni festival velja za največji etnološki festival v Sloveniji in enega največjih dogodkov na Kamniškem. Za obiskovalce bo na voljo pester program razstav, glasbenih in kulturnih nastopov, bogata ponudba za najmlajše, sejem domače in umetnostne obrti, predstavitev manj znanih mask kot oblika oblačilne dediščine ter raznovrstna kulinarična ponudba. 46. Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine bodo svoj vrhunec dosegli v nedeljo, 11. septembra, ko se bo skozi Kamnik sprehodilo približno dva tisoč ljubiteljev kostumiranja vključenih v povorko narodnih noš.

DNN 45-3 214

V Kamniku se bodo na enem mestu združile tradicija, etnologija in zabava. Na letošnjih »nošah«, kakor prireditev radi poimenujejo domačini, se bodo poleg domačih folklornih skupin predstavile tudi tuje. Spoznali bomo oblačilno dediščino Rusov, Fincev, Albancev ter Kameruncev, saj je festival del mednarodne mreže folklornih festivalov CIOFF®.

DNN 45-3 166

Na svoj račun bodo prišli vsi navdušenci nad slovensko in tujo kulturno dediščino. V program so vključene najrazličnejše skupine in posamezniki, ki ohranjajo, prenašajo in razvijajo kulturno dediščino – od pevskih, folklornih in gledaliških skupin, do razstavljavcev in mojstrov domače umetnostne obrti.

Ljubitelji narodno zabavne glasbe bodo lahko prisluhnili številnim glasbenikom ter ansamblom. Med njimi se bodo na odru zvrstili Rebeka Dremelj, Tanja Žagar, Gadi ter Beneški fantje. Poleg omenjenih, se bodo predstavili tudi številni pevski zbori, orkestri ter godbe. V letošnjem letu bo prav tako potekalo že 11. tekmovanje harmonikarjev za pokal narodnih noš.

DNN 45-1a 76

V četrtek, 8. septembra, se bodo odprle tri razstave z zgodovinsko rdečo nitjo. Razstavo »Po fotografskih stopinjah Petra Nagliča« je pripravil Matjaž Šporar, v sodelovanju z Ladino Korbar bo na ogled razstava »V glini predstavljena oblačila naših prednikov« ter z Andrejo Stržinar »Niso bili vsi goli in bosi«, razstava o oblačenju otrok v 19. ter v prvi polovici 20. stoletja.

Za najmlajše obiskovalce bo v sodelovanju s Cambridge Museum Slovenija v parku Evropa na ogled mednarodna razstava Minimundus, na Malem gradu pa se bodo odvijale Veronikine delavnice.

DNN 45-2 123

Tradicionalna povorka narodnih noš bo potekala v nedeljo, 11. septembra, ko bo ob 15. uri ulice Kamnika zavzela množica v noše odetih posameznikov, skupin in konjskih vpreg. Letos bo povorka še posebej slavnostna, saj bo prireditev s svojim obiskom počastil tudi predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar.

DNN 45-3 81

Več informacij o 46. Dnevih narodnih noš in oblačilne dediščine je dosegljivih na spletni strani narodnenose.si.

Zavod za turizem in šport v Občini Kamnik