Naslovnica / NOVICE / 5. mesto dijakov CIRIUS na 16. mednarodnem sejmu učnih podjetij

5. mesto dijakov CIRIUS na 16. mednarodnem sejmu učnih podjetij

Dijaki in dijakinje Srednje šole CIRIUS Kamnik so se 16. februarja 2022 udeležili 16. mednarodnega sejma učnih podjetij v Celju (16th International PE Trade Fair). Tudi letos je zaradi znanih razlogov sejem potekal virtualno. V konkurenci 32 učnih podjetij iz 6 držav (Slovenija, Španija, Madžarska, ZDA, Slovaška, Bolgarija) se je naše učno podjetje TEAM, d.o.o. uvrstilo na odlično 5. mesto.

V učnem podjetju smo se letos osredotočili na koncept Zero Waste. Gre za izdelke, storitve in način poslovanja, ki ustvarja nič ali zelo malo odpadkov. To pomeni, da uporabljamo naravne materiale, ki tudi po koncu uporabe ne predstavljajo bremena za okolje oziroma jih je mogoče enostavno reciklirati.

S svojimi aktivnostmi želimo prispevati k razvoju pravične in trajnostne ekonomije. Izogibamo se plastiki, uporabljamo sprejemljivejšo embalažo. Pozorni smo tudi na čim manjši ogljični odtis materialov. Prav tako se nam zdi pomembno, kako so bili materiali narejeni, ali so bile pri njihovi proizvodnji kršene delavske pravice, ali je bilo plačilo pošteno.

Želimo, da nas ožja in širša okolica prepozna kot družbeno odgovorno (učno) podjetje in s tem konceptom bomo nadaljevali tudi v prihodnje. Čeprav je sejem potekal virtualno, smo ustvarili sproščeno in delovno vzdušje. Vzpostavili smo veliko novih stikov, na koncu pa smo ponovno ugotovili, da je pravo sejemsko vzdušje lahko samo – v živo. Ker je bolj živahno!

Za več informacij lahko obiščete našo spletno stran: https://ucno.weebly.com/

Tomaž Bojc in Rok Kralj,
CIRIUS Kamnik