Naslovnica / Napovedi in obvestila / 50 odtenkov bele na Veliki planini – vabljeni na premiero

50 odtenkov bele na Veliki planini – vabljeni na premiero

Končno smo ga tudi na Veliki planini dočakali. Kaj? Sneg v takšni količini, da lahko odpremo smučišče na Veliki planini. Jutri v petek, 10.2.2017 vabljeni na premiero oz. otvoritev smučišča in nočnega sankališča. Smučišče bo odprto od 9 ure dalje. Nočno sankališče pa od 17 ure naprej.

Za tiste, ki pa si želijo le sprostitve v naravi pa vabimo, da se podajo nad megleno in oblačno dolino na sončno Veliko planino! Trenutno je pogost pojav na Veliki planini temperaturna inverzija, to pomeni, ko so temperature v dolini precej pod ničlo, in se zrak na planini segreje na kar nekaj stopinj nad ničlo. Izkoristite ta zdrav, svež planinski zrak, daleč od mestnega smoga in se preizkusite v krpljanju. Krpljanje je primerno za vse starosti, hkrati pa je idealna rekreacija, za katero ne potrebujete nobenega predznanja.

Ob možnostih aktivnega preživljanja prostega časa na Veliki planini, lahko vsak posameznik najde svoj odtenek bele barve in uživa v pristni in neokrnjeni naravi Velike planine. Na Veliko planino se lahko povzpnete najprej z nihalko in nato s sedežnico. Od tam pa se vam odpre čudovita planota, ki kar vabi na sprehod.

Da pa po izletu ne bi ostali lačni, bodo za vas poskrbeli v gostišču Zeleni rob, ki je najvišje ležeče gostišče Velike planine. Posebej so znani po odličnih sladkih skutinih štrukljih.

Smučišče Velika planina se razprostira na višini med 1412 in 1666 m ter ponuja 3,5 km smučarskih prog, od katerih večina sodi med srednje zahtevne proge. Ravno zaradi svojih terenov je planina že nekaj let poznana kot priljubljeno družinsko smučišče v bližini Ljubljane.

Na Veliki planini obratuje novo postavljena vlečnica Jurček, namenjena otrokom ter smučarjem začetnikom, vlečnica Zeleni rob, ki je bila letos deležna temeljite obnove ter dvosedežnica Šimnovec.

V neposredni bližini otroškega smučišča, v okrepčevalnici Skodla, pa si bodo lahko otroci in njihovi starši privoščili topel napitek in okrepčilo.

Naj poudarimo, da bo otroško smučišče v celoti zaprto za ostale smučarje in s tem zelo varno za najmlajše smučarje. Cene dnevnih otroških vozovnic se gibljejo od 12€ do 15€.

  • Otroška celodnevna med tednom je 13€
  • Otroška celodnevna med vikendom in počitnicami je 15€
  • Otroška dop/pop med vikendi in počitnicami je 12€
  • Družinska vozovnica (dva odrasla in do štirje otroci do 16 let) je le 40€.
  • Otroci do 6 leta brezplačno v spremstvu staršev.

 

Tehnični podatki

nadmorska višina: 1412 – 1666 m
površina: 15ha
Proge: 3,5 km
lahke proge: 300 m
srednje zahtevne proge: 3,2 km

Naprave Dolžina Zahtevnost
dvosedežnica Šimnovec 1500 m
vlečnica Zeleni Rob 800 m
vlečnica Jurček 300 m

 

Legenda:

težke proge
srednje zahtevne proge
lahke proge

Sankaška proga se nahaja ob dvosedežnici Šimnovec, dolga je 2,4 km in je primerno urejena. Proga poteka med tradicionalnimi velikoplaninskimi kočami in je ponoči osvetljena. Sankanje poteka od četrtka do nedelje med 17 in 20 uro. Posebno so vabljene družine, katere se lahko sankajo že za 40€. Kot družino smatramo dva starša in do štirje otroci.

 

NOČNO SANKANJE Odrasla Otroška Upokojenci/študenti/dijaki
čet – ned                                     17.00 – 20.00 17€ 13€ 16€
DRUŽINSKA NOČNO SANKANJE 40€    

Na začetek proge se obiskovalci povzpnejo z dvosedežnico, ki obratuje ves čas v času sankanja. Tik ob štartu sankaške proge se nahaja gostišče Zeleni rob, kjer poleg pristne domače slovenske hrane strežejo tudi skutne štruklje, ki so hišna specialiteta. Ob koncu proge pa se nahaja okrepčevalnica Skodla, ki sankačem ponuja tople prigrizke in pijače. Po prihodu v cilj se sankači lahko s sedežnico znova zapeljejo do izhodišča oz. starta. Spustov je v času obratovanja sankališča neomejeno.

Obiskovalcem priporočamo topla ter primerna oblačila in obutev. Osebam mlajšim od 14. let je sankanje dovoljeno le v spremstvu odrasle osebe.

Priporočljivo je, da se opravi rezervacije zaradi velikega zanimanja in omejitve sankačev na progi. Rezervacije so možne na tel.: 01 832 72 59 ali na info@velikaplanina.si

Za tiste, ki pa si želijo le sprostitve v naravi pa vabimo, da se podajo nad megleno in oblačno dolino na sončno Veliko planino! Trenutno je pogost pojav na Veliki planini temperaturna inverzija, to pomeni, ko so temperature v dolini precej pod ničlo, in se zrak na planini segreje na kar nekaj stopinj nad ničlo. Izkoristite ta zdrav, svež planinski zrak, daleč od mestnega smoga in se preizkusite v krpljanju. Krpljanje je primerno za vse starosti, hkrati pa je idealna rekreacija, za katero ne potrebujete nobenega predznanja.

Krpljanje po sveže zapadlem snegu na Veliki planini je zares enkratna izkušnja. Izposoja krpelj je na voljo tako posameznikom kot skupinam. Čar krpljanja po planini je v tem, da ne potrebujete urejenih potih in tako raziskujete planino na popolnoma nov način. Za celodnevno izposojo dobite krplje in pohodne palice za samo 7€/osebo.

Za skupine imamo pripravljen program vodenja s krpljami. Obiskovalci se skupaj z vodnikom odpravijo na enodnevno turo spoznavanja zgodovine in pastirske tradicije Velike planine. Pohod vas popelje od zgornje postaje nihalke do vrha Gradišče (1666 metrov nadmorske višine), od koder se ponuja izjemen razgled na Kamniško-Savinjske Alpe in ljubljansko kotlino, pogled pa seže vse do Snežnika in planote Nanos. Od tam se spustite do pastirskega naselja in kapele Marije Snežne, nato pa nazaj mimo jame Vetrnice in do gostišča Zeleni rob na okrepčilo. Prizori pastirskega naselja, pokritega s snežno odejo so naravnost pravljični in vredni ogleda. Cena vodenega ogleda s krpljami je 23€/osebo (prevoz z nihalko) ali 25€/osebo (prevoz z nihalko in sedežnico). Vodeni ogledi so na voljo vse dni v tednu, potrebna je le predhodna najava.

Posameznikom priporočamo podobno turo kot pri vodenih ogledih, nedvomno sta razgled iz Gradišča in krpljanje med zasneženimi kočami pastirskega naselja, nekaj, kar obiskovalce ne bo pustilo ravnodušne. Po nekajurni rekreaciji pa se je obvezno ustaviti v gostišču Zeleni rob, kjer se lahko okrepčate z lokalno slovensko hrano in pogrejete s čajem, ali čim močnejšim. Nudimo joto, ričet, kranjsko klobaso, pečenico z žganci in zeljem ter seveda izvrstne sladke sirove štruklje po katerih gostišče slovi. Ob zgornji postaji nihalke se lahko pogrejete tudi v okrepčevalnici Skodla.

Za podatke o trenutnih razmerah in splošne informacije pokličite na 01 832 72 58 ali pošljite sporočilo na info@velikaplanina.si,  prav tako spremljajte naš Facebook – Velika planina uradna stran, spletno stran www.velikaplanina.si  in Instagram @velika_planina.

Vabljeni v zaklad narave!