Naslovnica / NOVICE / 6. mesto dijakov CIRIUS na 15. mednarodnem sejmu učnih podjetij

6. mesto dijakov CIRIUS na 15. mednarodnem sejmu učnih podjetij

Dijaki in dijakinje iz srednje šole CIRIUS Kamnik so se 31. marca 2021 udeležili mednarodnega sejma učnih podjetij v Celju. Na že 15. mednarodnem sejmu učnih podjetij (15th International PE Trade Fair), ki je letos zaradi znanih razlogov potekal virtualno, se je učno podjetje Team v konkurenci 42 učnih podjetij iz 9 držav (Slovenija, Srbija, Hrvaška, Črna Gora, Indonezija, Slovaška, Švica, Bolgarija in Kanada) uvrstilo na odlično 6. mesto.

Učna podjetja so morala vnaprej izdelati poslovni načrt in promocijska gradiva, da bi kupce privabila na virtualne stojnice – na videokonferenčnih platformah ZOOM ali Teams. Naše učno podjetje se je v letošnjem šolskem letu ukvarjalo z izposojo rabljenih stvari za vsakdanjo rabo po načelu »knjižnice reči« pod blagovno znamko Kamniška ropotarnica. Ker je ideja uresničljiva, bo morda v prihodnosti v Kamniku tudi zares zaživela.

S svojimi aktivnostmi želimo, da nas deležniki prepoznajo kot družbeno odgovorno (učno) podjetje, ki rešuje perečo problematiko pretirane potrošnje (nekatere vsakdanje stvari si lahko na knjižnični način izposodimo, ne pa kupimo), ki spodbuja sobivanje v lokalni skupnosti in osebam z različnimi oviranostmi omogoča zaposlitev ter vključitev v okolje. Izkušnja virtualnega sejma je bila za dijake zanimiva in koristna, a vsekakor ne more nadomestiti živahnega sejemskega vrveža »v živo«.

Tomaž Bojc in Rok Kralj,
CIRIUS Kamnik