Naslovnica / ŠPORT / 7-letna Inti Maček je postala dvakratna državna šahovska prvakinja

7-letna Inti Maček je postala dvakratna državna šahovska prvakinja

Sedemletna Inti Maček, ki igra za Šahovski klub Komenda, je na državnem šahovskem prvenstvu, ki se je v organizaciji Šahovske zveze Slovenije te dni odvijal v Portorožu, v kategoriji do 8 let osvojila kar dva naslova šahovske državne prvakinje, in sicer naslov državne prvakinje v standardnem šahu in naslov državne prvakinje v pospešenem šahu.

Kljub Intijinemu priimku, osvojitev dvojnega naslova vsekakor ni mačji kašelj, saj partije vsak dan potekajo po nekaj ur, za potrebno popolno zbranost, koncentracijo, kombinatoriko in kreativnost je potrebno bi psihično in fizično zelo obro pripravljen.

 

Med šahisti je najbolj cenjen naslov prvaka v standardnem šahu (60min+30s), saj le-ta šahistom in šahistkam odpira vrata tudi na svetovno in evropsko prvenstvo.

Na letošnje državno prvenstvo mladih v standardnem šahu se je po regijskih kvalifikacijahuvrstilo 211 igralcev in igralk.

Prvenstvo v standardnem šahu za deklice do 8 let poteka 3 dni, vsak dan pa je potrebno odigrati od dve do tri partije. Deklice so letos odigrale po sedem partij, Inti Maček pa je dobila vseh sedem dvobojev.

Državno prvenstvo v pospešenem šahu (10min+5s), pa je še posebno naporno, saj se v enem dnevu odigra kar 9 kol, na tokratnem prvenstvu pa je nastopilo kar 264 igralcev in igralk, samo tekmovanje pa je v različnih kategorijah potekalo celih osem ur, Inti Maček pa si je v devetih odigranih partijah priborila osem zmag.

Nedvomno je osvojitev kar dveh naslovov državne prvakinje izjememen dosežek, za katerega si rosno mlada in nadvse perspektivna šahistka Inti Maček, članica Šahovskega kluba Komenda, zagotovo zasluži vse čestitke!