Naslovnica / NOVICE / 777 let Perovega so Perovljani proslavili s 7. Perovanjem

777 let Perovega so Perovljani proslavili s 7. Perovanjem

V parku pri Titanovi brvi na Perovem se je včeraj popoldne odvilo še eno dobro obiskano in prav prijetno Perovanje, s katerim so Perovljanke in Perovljani proslavili častitljivih 777 let prve omembe svojega kraja, sproščeno perovsko druženje pa je bilo tudi tokrat popestreno z raznolikim programom in nadvse zabavnimi družabnimi igrami.

Obiskovalce je že na brvi prek Kamniške Bistrice, ki Perovo deli na Zgornje in Spodnje Perovo, pozdravila razstava fotografskih utrinkov iz preteklih Perovanj, ki je marsikomu obudila lepe spomine na prijetna druženja v prejšnjih letih, ko jo je nekajkrat zagodlo tudi vreme, ki pa je včeraj, kljub negotovim obetom, radodarno postreglo s sončnimi žarki.

Kot običajno, Perovljani tudi tokrat niso pozabili na dobrodelnost, kajti na stojnici z »vsemi sortami«, so z zbiranjem prostovoljnih prispevkov in starih očal, pomagali medicinski odpravi v Keniji.

Otroci so letos sicer nekoliko pogrešali gorske reševalce, ki so jih prejšnja leta prek Bistrice atraktivno prevažali z vrvno žičnico, ampak ob obilici drugega dogajanja, ki se je odvijalo na obeh bregovih, so se kaj hitro zamotili z drugimi dejavnostmi, denimo z igrico, ki so jo pripravile dijakinje Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra.

Nemalo pozornosti in občudovanja je požela tudi mlada kamniška šahistka Inti Maček, državna šahovska prvakinja, ki je z obiskovalci, ki so se z njo upali pomeriti, odigrala nekaj prijateljskih partij.

Ena izmed najokusnejših novosti letošnjega Perovanja je bila zagotovo stojnica s sedmimi čemaževimi dobrotami, ki jih je pripravil Frenk Vengust, seveda pa so Perovljani za vse obiskovalce pripravili tudi okrepčilo z že tradicionalnim riževim narastkom oz. klobasami.

Okrepčilo je zagotovo najbolj prišlo prav tekmovalcem iz ekip krajevnih skupnosti Duplica, Tunjice, Center in Perovo, ki so se, podprti z obilico smeha in vzpodbujanja svojih navijačev, pomerili v različnih tekmovalnih disciplinah, od vlečenja vrvi na brvi, nošenja deklet prek Bistrice, teka za vozom in na koncu tudi v prepevanju hvalospevov domači krajevni skupnosti.

Med najbolj zanimivimi tekmovalnimi disciplinami je bil zagotovo izviren tek za vozom z nalivanjem kave, s čemer so Perovljani na svojstven in duhovit način počastili tudi Cankarjevo leto.

Seveda pa ni manjkalo niti kulturnega programa, od knjižničnega kotička s knjigami v prijetni senci drevesa, do skorajda tradicionalnega nastopa Pine Lenart, mlade in vse boljše citrarke, ki je pokazala, da je na citre moč zaigrati tudi še kaj drugega, kot zgolj legendarni napev iz Cvetja v jeseni. Je pa Pina za nameček letos presenetila tudi z izvrstnim pevskim nastopom.

Ekipam je priznanja podelil župan, za zaključno glasbeno zabavo, ob kateri se je nekaj najpogumnejših obiskovalk in obiskovalcev Perovanja tudi zavrtelo, pa so poskrbeli člani ansambla Las Gafas.

Skratka, letošnje Perovanje, simpatična družinska in družabna prireditev, ki se jo z veseljem udeležijo prebivalci različnih krajevnih skupnosti, je tudi letos uspela več kot odlično, prepričani pa smo, da bo še bolj živo in na poskok tudi ob letu osorej.

Da je bilo res luštno, pa lahko preverite tudi z ogledom fotografij, ki se nahajajo v spodnji fotogaleriji.

Foto galerija Provanje 2018