Naslovnica / Napovedi in obvestila / 780 milijonov za razvoj, ne orožje

780 milijonov za razvoj, ne orožje

Medtem ko čakamo odločitev Ustavnega sodišča glede ustavnosti prepovedi referenduma o 780-milijonskem orožarskem nakupu in samega zakona, ki te nakupe predvideva, je Državni zbor v petek, 26. marca 2021, sprejel novelo Zakona o izvrševanju proračunov, s katero si je vlada zagotovila podlago za sklepanje pogodb o nabavah orožja prek že sprejetih proračunov in celo prek mandata te vlade.

Janez Janša in Matej Tonin poskušata z obvodom izpolniti svoje apetite po orožarskih nabavah, ki smo jih z zahtevo skoraj 30.000 državljank in državljanov po referendumu ustavili jeseni.

Napovedujemo, da bomo Janšo in Tonina ustavili tudi tokrat – s ponovnim zbiranjem vsaj 2.500 podpisov za razpis zakonodajnega referenduma.

Podpise bomo zbirali tudi v Kamniku in Domžalah

Podpise bomo zbirali tudi v Kamniku in Domžalah. V Kamniku v soboto, 27. marca, na Glavnem trgu od 9. do 12. ure in v ponedeljek, torek in sredo v megeneracijskem centru Dnevna soba na Usnjarski 9, od 10. do 12. ure in od 16. do 17. ure. Za več informacij in prevzem podpisov lahko pokličete našega koordinatorja na terenu (041 856 623).
V Domžalah bomo zbirali podpise v soboto, 27. marca, na stojnici ob tržnici od 8. do 13. ure. Za več informacij in prevzem podpisov lahko pokličete naša koordinatorja na terenu (051 396 497 in 031 279 349). Po predhodnem dogovoru bomo podpise pobirali tudi v Trzinu in Mengšu.

Zakaj referendum?

Slovenija ni vojaško ogrožena, je pa ogrožena zdravstveno, socialno in gospodarsko. Oklepniki in ostalo orožje, ki ga nameravajo kupiti je namenjeno predvsem misijam v tujini. Kljub temu vlada hiti v največji orožarski posel v zgodovini Slovenije. Če zapravimo 780 milijonov evrov za orožje, ne bo denarja za javno zdravstvo, za domove za starejše, za stanovanja, kulturo, šport in razvoj. V trenutni krizi se je pokazalo, kako zelo pomembne so javne storitve za blagostanje ljudi.
  • Že desetletja zmanjkuje sredstev za ključne stebre socialne države in razvoj.
  • Že 12 let ni bil zgrajen noben javni dom za starejše.
  • V Sloveniji manjka več kot 9.000 stanovanj, a se kljub temu že 10 let v državnem proračunu ni našel niti en evro, s katerim bi Jani stanovanjski sklad gradil neprofitna stanovanja.
  • Med epidemijo se je ponovno pokazal pomen javnega zdravstva, razgalilo pa se je tudi katastrofalno stanje stavb in opreme, v katerih se izvajajo javne zdravstvene storitve in kronična kadrovska podhranjenost javnih zdravstvenih institucij.
  • Slovenija je na samem dnu po vlaganjih v raziskave in razvoj, saj zanje iz proračuna nameni zgolj 0,6 BDP, kar je krepko pod povprečjem EU (1,4 %).
  • Mnogi državljani in državljanke so se zaradi epidemije znašli v materialni stiski.
Medtem, ko ministra za obrambo in finance na hitro najdeta 780 milijonov za orožje, vlada ne more najti denarja za dostojne pokojnine, za financiranje javnih storitev, za gradnjo stanovanj za mlade družine, za raziskave in razvoj.

Ne nasprotujemo temu, da je vojska primerno opremljena za obrambo države. Nasprotujemo temu, da se kupuje oprema, ki temu ni namenjena.
Več o referendumu in porabi javnega denarja za orožje si lahko preberete na www.780milijonov.si.

 

Naročnik objave: LEVICA

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve