Naslovnica / POUDARJENO / Aljaž Sladič: “Moja želja je tudi nastop na olimpijskih igrah!”

Aljaž Sladič: “Moja želja je tudi nastop na olimpijskih igrah!”

O uspehih Aljaža Sladiča, mladega kamniškega deskarja na snegu, smo na našem portalu nazadnje poročali po zaključku zanj zelo uspešne lanske zimske sezone. Ker so z jesenjo zimski športniki z mislimi in dejanji že pri snegu, smo se pri Aljažu pozanimali kaj je novega.

Z njim smo se na lep sončen dan pogovarjali na kamniškem Glavnem trgu, v lokalu, ki ga vodi eden prvih deskarjev na snegu na kamniškem. Ključna novost pred novo sezono je sklenitev sodelovanja z najbolj prepoznavnim svetovnim proizvajalcem deskarske opreme, ameriškim Burtonom. To dejstvo je za sedmošolca iz Stranj še dodatno potrdilo, da je na pravi poti v svet profesionalnega deskanja. Pozor, Aljaž jasno in glasno pravi, da si želi nastopiti na olimpijskih igrah leta 2026 v italijanski Cortini D´Ampezzo. Držimo pesti!

V zraku tu pa tam že zadiši po snegu, poletje se je definitivno poslovilo. Kako si ga preživel?

Aljaž: Za mano je še eno super poletje. Doma sem največ časa preživel s prijatelji, z družino pa smo  precej potovali po bližnji in daljni okolici. Tako sem med drugim znova  lahko užival na surferskih počitnicah v Franciji, kar me še posebej veseli.  Poleg deskanja na valovih sem se veliko potapljal, pa lovil ribe, skratka užival sem. Športno aktiven pa sem bil tudi na kopnem, saj me na počitnicah skoraj vedno spremljata ˝skate˝ in gorsko kolo. Z očetom Alešem izkoristiva vsako priložnost in spoznavava lokalne rolkarske in gorsko kolesarske parke. Pred novim šolskim letom in zaključnimi pripravami na zimo sem se torej dobro spočil in se že veselim novih izzivov.

Konec avgusta se je na Novi Zelandiji že pričel svetovni pokal v deskanju na snegu. Spremljaš tudi tiste najboljše?

Aljaž: Seveda. Pozorno sem spremljal predvsem nastope naših najboljših deskarjev prostega sloga, Urške Pribošič in Naja Mekinca.  S slednjim veliko treniram, tako da sem si z zanimanjem ogledal kaj novega je pripravil za to sezono. Poleg navijanja za naše, pa sem užival v skokih (deskarji so na novozelandski Cardroni nastopili v skokih prostega sloga – big air, op.p.) tistih najboljših. Svetovno deskarsko javnost je navdušil predvsem zmagovalec Chris Cornig iz ZDA, ki je na uvodni tekmi sezone zmagal že drugič zapored, mene pa tudi njegov rojak, drugo uvrščeni Red Gerard, ki je eden izmed mojih vzornikov.

 Si tudi ti to poletje že treniral na snegu?

Aljaž:  Na začetku poletja, takoj po zaključku šolskega leta, sem z mladinsko reprezentanco odpotoval na desetdnevne priprave v francoski Les Deux Alps. V tamkajšnjem snežnem parku smo imeli odlične razmere za deskanje. Kasneje na snegu nisem bil , sem pa z desko opravil nekaj treningov na poligonu Banger park v Scharnitzu pri Innsbrucku. Tam je na voljo več drsnih objektov, trampolinov ter različnih skokov s pristankom na blazini. Super zadeva, na enem izmed treningov sem spoznal tudi odlična avstrijska deskarja Clemensa Millauerja in Anno Gasser (med drugim aktualna olimpijska Big Air prvakinja, op.p).  Naslednji snežni trening? Naj pomislim. Zelo kmalu, jeseni.  Z ekipo, ki jo vodita trenerja Anej Miglar in Žiga Rakovec se bomo odpravili na avstrijski ledenik Hintertux.

Koliko dni v sezoni pa preživiš na snegu?  

Aljaž: Okrog sto se jih nabere. Doma in v tujini. Prejšnja leta sem veliko deskal predvsem v Avstriji, lani pa sem največ  časa prebil v snežnem parku na domačem Voglu, ki je moj najljubši domači park.

Deskanje je lep šport, a zaradi številnih potovanj in potrebne opreme tudi kar drag. Brez sponzorjev najbrž ne bi šlo?

Aljaž: Kot član slovenske mladinske reprezentance imam odlične pogoje za trening. Super trenerje in pa sotekmovalce, kar je osnovni pogoj za napredek. A  brez podpre moje družine seveda ne bi šlo. Pa  še nekaj jih je, ki  mi stojijo ob strani. Ob tej priložnosti bi se zahvalil družinam Robnik, Kolenc in Rak. Vesel pa sem, da imam tudi osebne sponzorje, ki zaupajo vame. Izpostavil bi kamniški Calcit, pa ljubljanski Obsešn, ki sta moja dolgoletna partnerja. Potem je tu še ljubljanski  trampolin park Woop!, ki mi pri njih omogoča brezplačne treninge. Poleti sem sklenil tudi sodelovanje z opremljevalcem Burtonom. Le-ta mi bo odslej dobavljal vso potrebno opremo (deske, vezi, čelade, jakne, rokavice, …). S to sezono bom uradno član evropskega dela tega prestižnega opremljevalca, ki že dolga leta sodeluje z največjimi zvezdniki našega športa kot so Shaun White, pa Terje Haakonsen, naprimer. Po Marku Grilcu in Timu Kevinu Ravnjaku pa mislim da bom šele tretji Slovenec, ki bo del te ekipe. Na to sem zelo ponosen in hkrati še bolj motiviran za delo.

In kakšni so tvoji dolgoročni cilji?

Aljaž: Želim si nastopiti na olimpijskih igral leta 2026 v italijanski Cortini D´Ampezzo! Do tja je seveda še zelo dolga pot, ampak trudil se bom in še naprej užival v deskanju, kar je bistveno. Moja paradna disciplina je deskanje v snežnem parku (slopestyle) in v tej disciplini se želim prebiti karseda visoko.

Kdo pa so tvoji vzorniki? Omenil si Redmonda Gerarda.

Aljaž: Red je odličen! Občudujem pa še številne druge. Recimo Norvežana Markusa Klevelanda, pa Avstrijko Anno Gasser. Izmed Slovencev sta mi najbližje Marko Grilc in pa Naj Mekinc. S slednjim veliko treniram na Voglu, spoznal pa sem že tudi Grilota, kot mu rečemo deskarji …

Doma si v Stranjah pri Kamniku, kjer tudi obiskuješ osnovno šolo. Sta z očetom že deskala na bližnji Veliki planini?

Aljaž: Velik planino sem z družino že velikokrat obiskal poleti. Pozimi  še ne. Med zimskimi vikendi namreč deskam predvsem na smučiščih, ki imajo snežne parke ali vsaj skoke. Pogosto pa obiščem bližnje Osovje, zato ker tam lahko deskamo zvečer, pod žarometi.  Upam, da bodo letos pripravili tudi kakšen skok, tako da bo še bolj pestro in bom tam poleg prostega deskanja lahko opravil še kakšen zahtevnejši tehnični trening.

Kamnik.info: Hvala za pogovor, Aljaž, In srečno na deskarski poti!

Aljaž: Se vidimo na snegu, lep pozdrav bralcem vašega portala.

Z Aljažem se je pogovarjal: Damjan Rifl
Fotografije: Janez Kocbek, Miha Matavž in Instagram Aljaž Sladič