Naslovnica / KULTURA / Alternativno proslavljanje kulturnega praznika v mestu brez kulturne strategije

Alternativno proslavljanje kulturnega praznika v mestu brez kulturne strategije

Na kulturnega praznika dan, v času, ko so kemblji zvonov v zvonikih mestnih cerkva jeli oznanjati poldan, se je v parku pri železniški postaji, poimenovanem po Minotavrovi babici, začela zbirati manjša množica kamniških ljubiteljev kulture, ki…

Kamniški kulturni krog (KKK), ki že četrto leto zapored z nekakšno spontano oz. alternativno proslavo, ki je izvedena s kulturnim samoprispevkom prisotnih, opozarja, da področje kulture v naši občini vendarle ni urejeno na način, kot bi bilo lahko oz. kot bi moralo biti.

V prejšnjih letih se je KKK začel zbirati v protest temu, da mesto sploh ni imelo prave proslave, vendar so se v zadnjih dveh letih, predvsem po zaslugi kamniških dijakov in njihovih mentorjev, kot je poudaril tudi slavnostni govornik Goran Završnik, razmere na tem področju bistveno spremenile.

Proslavo zdaj sicer imamo, ampak občina je še vedno brez kulturne strategije, tako da je kamniško kulturno-umetniško ustvarjanje v precejšnji meri brezciljno in kaotično ter v veliki meri prepuščeno naključju oz. zagnanosti posameznikov in skupin.

 

Nekako tako kot proslava Kamniškega kulturnega kroga, ki je tudi tokrat minila v znamenju preprosto nevsiljivih (samo)prispevkov vseh sodelujočih.  Kot običajno, pa je bil na podoben način izglasovan še en predlog za znamenite kamniške propileje, kjer bi lahko, po letošnjem predlogu, družbo osamljenemu Starovasniku delal tudi Vladimir Bartol, ki je dobršen del svojega znamenitega Alamuta napisal prav v Kamniku.