Naslovnica / NOVICE / Arheološke najdbe na Glavnem trgu si lahko ogledate tudi s ptičje perspektive

Arheološke najdbe na Glavnem trgu si lahko ogledate tudi s ptičje perspektive

Na kamniškem Glavnem trgu so bile tekom prenove odkrite zanimive arheološke ostaline, ki zaradi varnostnih razlogov sicer ostajajo skrite za gradbiščno ograjo, na kateri je so od danes nameščene tudi informativne table s kratko predstavitvijo in fotografijami najbolj zanimivih najdb.

Zanimive arheološke najdbe, predvsem ostaline nekdanjega mestnega rotovža, ki so jih arheologi na Glavnem trgu previdno izkopavali domala celo poletje, si je vseeno moč varno ogledati in to celo iz ptičje perspektive, če se le povzpnete v prostore galerije Miha Maleš, ki v teh dneh gosti tudi razstavo narodnih noš iz sosednje Hrvaške.

Skozi okna Maleševe galerije se ponuja prav zanimiv pogled na ohranjene temelje nekdanjega mestnega rotovža, ki so ga v začetku 19. stoletja sicer uničili ognjeni zublji, njegova podoba pa se je ohranila na znameniti votivni sliki Kamnika iz cerkve sv. Florjana v Zakalu.

Priložnosti za vpogled v zgodovinsko mestno drobovje v teh dneh najbrž ne gre zamuditi, saj se bodo prenovitvena dela na Glavnem trgu nadaljevala že kmalu po tradicionalnih Dnevih narodnih noš, najdene ostaline pa bodo bržkone že kmalu konzervirane v novem nasutju in pod novim tlakom Glavnega trga, na novo priložnost za njihov ogled pa bo najbrž potrebno počakati vsaj nekaj stoletij.