Naslovnica / NOVICE / Avtomatski defibrilator v Supernovi Kamnik

Avtomatski defibrilator v Supernovi Kamnik

V sodelovanju z društvom AED je osrednje kamniško nakupovalno središče Supernova Kamnik od danes bogatejše za avtomatski eksterni defibrilator in enostavnim in nadvse priročnim pripomočkom za masažo srca.

Avtomatski eksterni defibrilatorji so, podobno kot gasilni aparati, nadvse koristne naprave za katere si sicer vsi želimo, da nam jih ne bi bilo potrebno nikoli uporabiti, vseeno pa je več kot dobrodošlo, da jih imamo v primeru nuje čim bolj pri roki.

V želji, da bi bila mreža javno dostopnih AED naprav čim številnejša, so danes popoldan, v sodelovanju z društvom AED Slovenija, neodvisne nevladne organizacije, ki si prizadeva, da bi vsak prebivalec Republike Slovenije, ki doživi srčni zastoj, pravočasno dobil oskrbo z avtomatskim ekstrenim defibrilatorjem-AED, svoj kamenček v mozaik pridali tudi v Supernovi Kamnik, kjer so namestili novo AED napravo.

Avtomatski eksterni defibrilator je Meti Ahačič, vodji centra Supernova Kamnik, predal Samo Oblak, projektni vodja društva AED Slovenija, ob pomoči tamkajšnjega hišnika pa je bila omarica z AED napravo, ki je namenjena reševanju življenj ob nenadnih srčnih zastojih, že nameščena na vidnem mestu v osrčju osrednjega kamniškega trgovskega centra – pri dvigalu ob tekočih stopnicah oz. trgovini Sanolabor – predana v uporabo in dostopna vsakomur, ki bi jo morda potreboval.

Poleg AED naprave, pa se v omarici nahaja tudi »Srčni angelček« oz. Cardio First Angel, enostaven in enostavno obvladljiv pripomoček za laike, ki se lotijo oživljanja, saj ob masaži srca na zadosten pritisk na prsni koš opozori s klikom, kar pomaga tudi pri vzdrževanju pravega masažnega ritma, ki znaša najmanj 100 pritiskov na minuto.

Ker se marsikdo, ki je priča nenadnemu srčnemu zastoju, kljub enostavni uporabi avtomatskega eksternega defibrilatorja, še vedno boji pomagati, največkrat zaradi strahu, da bi naredil kaj narobe, pa je društvo AED Slovenija ob predaji naprave pripravili tudi prikaz uporabe naprave in oživljanja.

Skratka, Kamnik je od danes bogatejši za še eno AED napravo, upamo le, da jo bo potrebno čim manjkrat uporabiti.

Kot nam je povedal Samo Oblak, projektni vodja društva AED Slovenija, kateremu lahko pomagate tudi z donacijo dela svoje dohodnine, kar vas navsezadnje nič ne stane, namerava društvo, v sodelovanju z različnimi deležniki, tudi na območju občin Kamnik in Komenda, že v bližnji prihodnosti namestiti še kako AED napravo.

Več o delovanju društva AED Slovenija si lahko preberete na njihovi spletni strani https://drustvo-aed.si/, na kateri lahko podate tudi pobudo, da se AED naprava namesti tudi na vašem območju.