Naslovnica / NOVICE / Avtošole in župani zaskrbljeni nad reorganizacijo Izpitnega centra Domžale

Avtošole in župani zaskrbljeni nad reorganizacijo Izpitnega centra Domžale

odprto_pismoVodje avtošol in župani občin, ki jih pokriva Izpitni center za vozniške izpite Domžale, odgovornim na Javni agenciji RS za varnost prometa in Direktoratu za promet, poslali odprto pismo v katerem opozarjajo zaskrbljenost nad stanjem razmer po reorganizaciji izpitnih centrov v Sloveniji.

Izpitni center za vozniške izpite Domžale se je, predvidoma zaradi boljše organizacije dela in lažje dostopnosti strankam, konec letošnjega poletja, pridružil Izpitnemu centru Ljubljana, kar pa je povzročilo težave, saj so se že prvi mesec po uvedenih spremembi podvojile čakalne dobe za opravljanje preizkusa znanja, ki že presegajo zakonsko dopustnih 30 dni do dneva priglasitve.

V odprtem pismu, oz. pozivu, ki ga objavljamo v celoti, in so ga podpisali vodje lokalnih avtošol ter župani občin Kamnik, Trzin, Lukovica, Mengeš in Domžal so zapisali:

ODPRTO PISMO
odgovornim na Javni agenciji RS za varnost prometa in Direktoratu za promet

na temo opravljanja teoretičnega in praktičnega preizkusa znanja na področju Izpitnega centra za vozniške izpite Domžale.

Vodje šol vožnje skupaj z župani z zaskrbljenostjo spremljamo stanje po reorganizaciji dela izpitnih centrov v Sloveniji, ki se je zgodila konec letošnjega poletja. Izpitni center za vozniške izpite Domžale se je po novem pridružil Izpitnemu centru za vozniške izpite Ljubljana z razlogom boljše organizacije dela in lažje dostopnosti strankam. Že prvi mesec po uvedenih spremembah ugotavljamo, da so se čakalne dobe za pristop k opravljanju preizkusa znanja podvojile in že presegajo zakonsko dopustnih 30 dni od dneva priglasitve.

V jesenskih mesecih se bo uveljavila tudi sprememba načina preizkusa teoretičnega znanja – prehod na elektronsko testiranje, kar bo po našem prepričanju še dodatno podaljšalo čakalne vrste. Vsaka sprememba v procesu usposabljanja pomeni za posamičnega kandidata dodaten stres in s tem povišano stopnjo možnosti za neuspeh na preizkusu znanja. V primeru elektronskih pol je pričakovati precejšen padec uspešnosti, saj so nova izpitna vprašanja v večjem deležu nerazumljiva in postavljena precej abstraktno. Šolam vožnje v postopku priprave in pregleda nabora novih izpitnih vprašanj kot zainteresirani strokovni javnosti ni bilo omogočeno sodelovati, pripravljalec pa je tudi pozabil na zagotovitev uradnih učnih gradiv (knjig, priročnikov), s katerimi bi bila kandidatom omogočena kvalitetna priprava na preizkus znanja.

V zvezi z naštetimi dejstvi pozivamo odgovorne osebe Javne agencije RS za varnost prometa in Direktorat za promet, da spremljajo stanje na področju nekdanjega izpitnega centra Domžale in se držijo javno danih obljub, da se po reorganizaciji izpitnih centrov za prebivalstvo občin Kamnik, Komenda, Mengeš, Domžale, Lukovica, Moravče in Trzin v procesu usposabljanja za voznike ne bo nič spremenilo.

Čas opravljanja vozniškega izpita se z daljšimi čakalnimi dobami daljša. Povečujejo se stroški usposabljanja in pada povprečna uspešnost kandidatov za voznike. Zaradi navedenih negativnih učinkov je kršitev zakonsko določenega 30-dnevnega roka za pristop k izpitu na dolgi rok nedopustna in terja takojšnje ukrepanje odgovornih.

Proces pridobivanja vozniškega dovoljenja je ena izmed prelomnic v posameznikovem življenjskem ciklu. Odprt, pregleden in učinkovit način pristopa k posameznim fazam usposabljanja mora biti poslanstvo tako za šole vožnje kot na drugi strani za upravne organe, brez izgovorov kateregakoli izmed deležnikov.

Podpisani: vodje šol vožnje in župani občin
(kopijo dokumenta s podpisi hranimo v uredništvu)

 

 

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve