Naslovnica / NOVICE / Bajtarji so s pustnim smukom na Mali planini preganjali zimo

Bajtarji so s pustnim smukom na Mali planini preganjali zimo

Tekmovanje »PUSTNI SMUK«, ki ga prirejajo člani planinskega društva »BAJTAR« Velika planina, ima že dolgoletno tradicijo. Prvič so ga izvedli leta 1974, letos pa je bilo organizirano že 42. tekmovanje.

Proga je bila postavljena pri Črnuškem domu na Mali planini, vreme je bilo lepo, na tekmovanje pa se je prijavilo 13 maškar.

Bajtarjem se je pridružilo tudi devetnajst mladih planincev Mladinskega odseka PD Kamnik, ki so imeli v Domžalskem domu zimovanje »Vesele gorice v snegu«, že dopoldan pa so mladi planici prisluhnili tudi pastirju, ki jim je govoril o življenju na naši Veliki planini.

pustni tek mp 2016

Zaradi pomanjkanja snega, je bil letos na pustnem smuku uprizorjen zgolj en » lauf » za maske oz. tek brez smuči!

Tekmovanje je vodil Jure Slemenik s svojo »Štajersko ekipo«. Vse je potekalo nemoteno, višek tekmovanja pa je predstavljala razglasitev zmagovalcev, ki je potekala v Črnuškem domu.

pustni smuk mp 2016 1

Najboljšim so bili podeljeni koški z bajtarskim znakom, napolnjeni s kračo in kislim zeljem, za vsak slučaj tudi s toaletnim papirjem, tekmovalci pa so prejeli tudi različno velike zvonce in priznanja. Posebno priznanje je prejela tudi najmlajša udeleženka tekmovanja in MO PD Kamnik, samo tekmovanje in podelitev priznanj, pa sta si ogledala tudi podžupan občine Kamnik Igor Žavbi in občinski svetnik Marjan Novak.

 

Črnuški dom je poln do zadnjega kotička, vsi prisotni pa so s svojim veseljem ter vragolijami uspešno preganjali zimo. Precej pustnih mask je bilo tudi po planini, veter pa jih je z veseljem česal. Odmevali so vriski in zima se je gotovo ustrašila!

Več fotografij si boste lahko ogledali na naši spletni strani www.pdbajtar.si,   ko pridejo bajtarji v dolino.

Sedaj se bodo še malo poveselili na planini, saj je pred nami kulturni praznik, ko je prost dan.

Srečno prijatelji!

Helena Plahuta