Naslovnica / NOVICE / Bakovniško »kraško« čudo

Bakovniško »kraško« čudo

Prebivalci Bakovnika in vsi drug, ki vsaj občasno vozijo po Klavčičevi ulici, lahko na tamkajšnji cesti že dlje časa občudujejo čudovite primerke kraških pojavov, ki utegnejo že kmalu postati največja krajevna znamenitost.

Ker se vse globje vrtače in vrtačice, ki jih skrbniki tovrstnih kamniških javnih znamenitosti občasno prekrijejo celo z asfaltnim klobučkom, tamkaj pojavljajo že dlje časa, prebivalci Bakovnika ugibajo, če je morda kaka občinska oz. komunalna ribica v katerem izmed presihajočih bakovniških vrtaških jezerc morda izlegla jačeca, saj bi le-to bakovniško vrtačo spremenilo v atrakcijo svetovnih razsežnosti, ki bi se jo dalo tržiti tudi v turistične namene.

Kljub temu, da območje bakovniških vrtač zaenkrat še ni zaščiteno, se vozniki luknjastega območja, iz same uvidevnosti, po svojih največjih močeh izogibajo, je pa kraški teren še posebej priljubljen med kolesarji, ki pa jih trenutno, resnici na ljubo, ni prav veliko.

Je pa takšnih kraških pojavov na območju občine Kamnik moč zaslediti še več, denimo tudi na Ljubljanski ulici, pa še kje, zato gre pričakovati, da bo spomladi, ko bo pomladanska odjuga dokončala svoje delo, kamniška občina slednjič le izpolnila vse potrebne pogoje, da postane kraška občina. Občani so nad idejo o kraški občini Kamnik zaenkrat še zadržano navdušeni, saj zahtevajo, da v kompletu prideta še pršut in teran, ne zgolj luknje.

Ker so tovrstni kraški pojavi v naši občini še vse preslabo raziskani vas vabimo, da nam pošljete fotografije s kratkim opisom in natančno lokacijo “kraške” znamenitosti v vaši bližini.