Naslovnica / NOVICE / Bijemo plat zvona: Kamniška Bistrica utegne že ob prvem večjem nalivu ostati odrezana od sveta

Bijemo plat zvona: Kamniška Bistrica utegne že ob prvem večjem nalivu ostati odrezana od sveta

Cesta v Kamniško Bistrico je močno ogrožena, saj je reka Kamniška Bistrica spodkopala in prevrnila že dobršen del zaščitne betonske ograde ter nevarno spodjedla cesto, zato bi bilo nadvse dobrodošlo, da pristojni ukrepajo še preden bo prepozno.

Reka Kamniška Bistrica je na rečnem in cestnem okljuku Pod galerijami (malo naprej od Hudega polja oz. Dedkovega pruga), že pred časom močno poškodovala betonsko zaščito obrežja pod cesto ter začela nevarno spodjedati brežino. Del velikih betonskih blokov, ki brežino pod cesto varujejo pred spodjedanjem, se je moral namreč že kar nekaj časa nazaj prekucniti v vodo, še večji in ključni del, pa je že nevarno nagnjen.

Če se zgodi, da tudi nagnjeni del pade v vodo, utegne pri tem v veliki meri zajeziti strugo reke, kar bo zagotovo še pospešilo erozijo in spodjedanje brežine pod cesto, zaradi česar se lahko zgodi, da Kamniška Bistrica, s tem pa tudi žičnica na Veliko planino, ostane brez cestne povezave in povsem odrezana od sveta, vse skupaj pa lahko, v najslabšem možnem scenariju, ogrozi tudi življenja.

 

Spričo tega pozivamo pristojne službe, da si vse skupaj nemudoma ogledajo in čim prej oz. še preden bo prepozno, pristopijo k takojšnji sanaciji brežine, kajti trenutno stanje je več kot zaskrbljujoče. V primeru, da se cesta na tem delu začne posedati in plaziti v vodo, bo odpravljanje škode najbrž dolgotrajno, hkrati pa tudi zelo drago, Velika planina in Kamniška Bistrica, pa utegneta biti lep čas dobesedno odrezani od sveta.