Naslovnica / NOVICE / Blagoslov konj v Stranjah, Zgornjem Tuhinju in Godiču

Blagoslov konj v Stranjah, Zgornjem Tuhinju in Godiču

Danes goduje sveti Štefan, ki v krščanskem svetu velja za zavetnika konj in živine, zato je v navadi, da lastniki konj le-te pripeljejo na blagoslov. Gre za staro tradicijo, saj prvi zapisi o blagoslovu konj datirajo v deseto stoletje, o slavnostih ob blagoslovitvah, ki so potekale na Štefanovo, pa piše tudi Valvasor v Slavi vojvodine Kranjske.

Sveti Štefan je bil diakon v Jeruzalemu, ki mu legenda pripisuje čudežno moč, saj naj bi z znamenjem križa ukrotil divjega konja, da je le-ta pokleknil predenj. V zvezi s tem se je rodilo cel kup šeg in običajev, med katerimi jih je večina izginila, ohranili pa so se predvsem blagoslov konj in živine ter ponekod tudi blagoslov vode in soli.

Tradicionalni blagoslovi konj so potekali na različnih krajih v občini Kamnik. Pred kapelo v Stranjah so svoje nališpane konjičke pripeljali člani Konjenice Veronika, tradicijo blagoslavljanja konj, ohranjajo tudi v Zgornjem Tuhinju, kjer deluje Konjerejsko društvo Zgornji Tuhinj, v Godiču, pa so svoje konje v varstvo sv. Štefanu priporočili pri Kocjanovem hlevu.

Blagoslov konj v Stranjah

(Foto: Bojan Kadunc, Ranč Brezje)

Blagoslov konj v Zgornjem Tuhinju

(Foto: Občina Kamnik)

 

Blagoslov konj v Godiču

(Foto: Robi Poličnik)