Naslovnica / NOVICE / Blagoslov nove kapelice pri Grkmanovi domačiji v Tunjicah

Blagoslov nove kapelice pri Grkmanovi domačiji v Tunjicah

Pri Grkmanovi domačiji v Tunjicah se je v soboto popoldne, 14. oktobra 2017, odvila slovesna blagoslovitev nove kapelice, ki sta jo zakonca Taja in Andrej Lap, v duhu spoštovanja do preteklosti in v upanju zdravega nadaljevanja rodu, postavila v hvaležen spomin na prednike, s priprošnjo k dušnemu miru ter zdravemu razumu zdajšnjih in prihodnjih rodov.

Nevsiljivo lična, vseeno pa mogočno sporočilna ter obenem precej drugačna, nič kičasta kapelica, je nastala ob plodnem sodelovanju gospodarja Andreja Lapa, ki se je pred sedemnajstimi leti, ko sta z ženo kupila Grkmanovo domačijo, zaobljubil postaviti tudi kapelico, in arhitekta Tomaža Schlegla, ki mu je z uporabo starih, v preteklosti že uporabljenih, zdaj pa ponovno uporabljenih oz. recikliranih gradbenih materialov, predvsem klesanega kamenja in lesa, ki ga je, s spoštovanjem do preteklosti in truda rokodelcev, vrsto let zbiral in reševal zdajšnji gospodar Grkmanove domačije v Tunjicah, uspel postaviti domala protestantsko preprosto in monumentalno čisto kapelico s skorajda plečnikovskim pridihom, ki se na križišču poti ob vhodu na domačijo učinkovito, vendar nemoteče zliva z okolico, kot da bi tam stala že od nekdaj.

Podobno svojevrstna, kot je sama kapelica, je bila tudi njena slovesna blagoslovitev, ki se jo je udeležilo kakih tristo, če ne še več povabljenih gostov od blizu in daleč, predvsem pa sosedov, sokrajanov in prijateljev zakoncev Lap, ki sta se posebej za to priložnost, kot je v teh krajih v navadi že od nekdaj, odela v slovesni narodni noši.

Po pozdravnem nagovoru gospodarja Andreja Lapa in nekaj zapetih pesmi, je poznavalec tunjiške zgodovine Ivan Nograšek nanizal nekaj zanimivosti iz zgodovine Grkmanove domačije, kapelico, ki je posvečena Andrejevemu očetu Roku Lapu, pa je ob somaševanju župnikov Edija Strouhala in Pavla Juhanta, blagoslovil stolniški prošt Jožef Lap, ki je ob tem daroval tudi sveto mašo.

Slovesen blagoslov kapelice je bil pospremljen z bogatim kulturnim programom, ki sta ga povezovala Anja in Goran Završnik iz Kulturnega društva Priden možic, v njem pa so nastopili: pevca Janez Majcenovič in Simon Eržen, citrar Tomaž Plahutnik, Komorni pevski zbor VOX ANNAE, otroški pevski zbor Župnjije Tunjice, Fantje treh vasi, Ivan Nograšek, Mestna godba Kamnik, Društvo Kamniških mažoretk Veronika, Folklorna skupina Vodice in pritrkovalec na zvonove, v sproščenem in pevsko obarvanem druženju na Grkmanovi domačiji, kjer je pred mikrofon stopil in zapel tudi marsikateri obiskovalec, pa je nekaj pesmi povedal tudi pesnik in igralec Tone Kuntner.

 

Po slovesnosti in blagoslovu kapelice, se je veselo druženje nadaljevalo na Grkmanovi domačiji, ki je bržkone ena izmed lepše urejenih kmečkih domačij daleč naokrog, saj celotna ureditev sicer modernega podeželskega kmečkega posestva, izžareva veliko mero okusa, predvsem pa spoštovanja do arhitekturnega izročila naših krajev, kar je dandanes, žal, že prava redkost.

Seveda nikakor ne moremo niti mimo tega, da se gospodar in gospodarica, Taja in Andrej Lap, ob vsem skupaj izkazala za več kot odlična in radodarna gostitelja, saj sta poskrbela za obilno in okusno pogostitev vseh prisotnih in nastopajočih, ki so se ob pesmi in plesu na domačiji zadržali še pozno v noč, svojevrstven in edinstven dogodek, pa se bo zagotovo zapisal tudi v bogato tunjiško zgodovino.

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve