Naslovnica / Napovedi in obvestila / Bliža se ekstremni 17. gorski tek na Grintovec

Bliža se ekstremni 17. gorski tek na Grintovec

Kamniška Bistrica bo 26. julija gostila prestižno prireditev – 17. gorski tek na Grintovec z množično udeležbo vrhunskih domačih in tujih tekačev iz celega sveta , ki jih vedno znova mamijo grintovške strmine in lepote.

Bo letos Eritrejec Teklay, dvakratni kralj Grintovca, zmagovalec maratona GM4O, na nekoliko spremenjeni progi dosegel rekord? Bo lansko zmago obdržal Kenijec Kosgei, saj grintovške strmine mamijo tudi druge kenijske ter vrhunske evropske in svetovne gorske tekače. So vrhunski slovenski tekači Kosovelj, Bregar, Kuhar, Zarnik, Bratina, Cvet ( vsi KGT Papež ) novi izzivalci teka? Katera bo letošnja kraljica Grintovca?

V nedeljo, 26. julija, KGT Papež organizira enega najzahtevnejših in ekstremnih gorskih tekov v Evropi, 16. gorski tek na Grintovec. Domačim in tujim tekačem pomeni tek na Grintovec poseben izziv, izjemen čar, zato sodi med najbolj priljubljene in najbolj obiskane gorskotekaške prireditve doma in v tujini. Tek je četrta tekma za Pokal Slovenije, državno prvenstvo za otroške kategorije in pod okriljem svetovne zveze za gorske teke tretja tekma za Svetovni pokal.

Prizorišče tradicionalnega že 17. teka bo Kamniška Bistrica z vsemi naravnimi znamenitostmi pod kuliso Kamniških planin. Start vseh 14 kategorij bo na Piknik centru pri Jurju na nekoliko spremenjeni progi. Teče se mimo dvorca proti spominskemu parku , čez leseni most po makadamski cesti naprej do tovorne žičnice, kjer pot zavije na planinnisko pot do vrha Grintovca. Proga bo kot vsa leta doslej zelo skrbno trasirana in označena z neprekinjenim rumenim trakom do vrha Grintovca. Zaradi zahtevnosti in težavnosti proge (Grintovec – 2558 m, višinska razlika 1959 m, dolžina proge 9,8 km) je proga za otroške kategorije in mladince krajša. Za varnost bodo poskrbeli alpinisti in gorska reševalna služba z zdravniki. Okrepčevalnice bodo na sedmih mestih, kjer bodo tudi kontrolne točke. Limitni čas teka je dve uri in pol, tekače, ki ne bodo dosegli limitnega časa, bodo redarji na progi obvestili, zato tudi ne bodo uvrščeni. V primeru slabega vremena si organizator pridržuje pravico do skrajšanja proge ali odpovedi.

Nujne so predprijave do 24.7. preko spletne strani http://prijavim.se

Vsak tekač teče na lastno odgovornost, je seznanjen z doping kontrolo in prejme spominsko darilo, ročno izdelano priznanje, bon za enolončnico.

Na Piknik centru pri Jurju bo ob 15. uri slovesna razglasitev rezultatov, podelitev medalj, priznanj ter bogatih denarnih in praktičnih nagrad.

Več o teku na spletni strani: http://www.kgtpapez.si

Sobota pred tekmo pa je namenjena ogledu proge in tehničnemu sestanku tujih tekačev na tako imenovani pasta party v Gostišču pri planinskem orlu.

Ljubitelji teka, spremljevalci in navijači, vabljeni v osrčje Grintovcev, kjer se bodo svetovno znani domači in tuji gorski tekači potegovali za naslov kralja in kraljice Grintovca.

Mira Papež