Naslovnica / Napovedi in obvestila / Bolečine v nogah – So krive krčne žile?

Bolečine v nogah – So krive krčne žile?

Za boleče noge je veliko razlogov: stoječe delo, osemurno sedenje v službi, pretiravanje pri telesnih aktivnostih, neprimerna obutev, nekatere bolezni, debelost, težave s hrbtenico, različne okužbe,  virusna obolenja …  Bodimo pozorni in bolečin nikar ne zanemarimo, saj z njimi telo opozarja in nas sili k ukrepanju. Veliko vzrokov namreč lahko uspešno zdravimo.

Bolečina je lahko napoved hude bolezni

Boleče noge so lahko tudi eden prvih znakov hude bolezni – kroničnega venskega popuščanja. Ker žilam v nogah oslabijo stene, se raztegnejo in razširijo. Venske zaklopke ne zmorejo več usmerjati krvi navzgor proti srcu, zato prične zastajati. V nogah najprej občutimo pekoč občutek, postanejo utrujene in napete, goleni nam pričnejo otekati. V koži opazimo modrikaste, zvijugane in čudno zasukane žile ter pajkovi mreži podobne drobne žilice. Bolezen zaradi motene oskrbe nog s kisikom in hranili lahko privede do propadanje tkiva, do kroničnih ran in celo gangrene.

Zanesljivi znaki začetka kroničnega venskega popuščanja so naslednji:

  • bolečine se zmanjšajo, ko hodimo ali noge dvignemo v višji položaj;
  • gretje nog težave še poslabša;
  • bolečine se zmanjšajo, če noge hladimo;
  • povijanje nog s povoji ali kompresijske nogavice težave občutno izboljšajo ali jih celo odpravijo.

Obiščimo zdravnika pravočasno

Danes poznamo kar nekaj metod zdravljenja krčnih žil. Predvsem moramo ukrepati že pri prvih znakih in preprečiti nastanek hudih posledic, med katere sodijo otekanje nog, različna vnetja, razjede in rane. Primerno ukrepanje oziroma zdravljenje nam bo seveda predpisal zdravnik  – specialist dermatolog ali flebolog, odvisno pa bo od stadija bolezni. Predvsem v prvem stadiju zdravljena kroničnega venskega popuščanja in pri preprečevanju nastajanja novih krčnih žil bo zagotovo potrebna  kompresijska terapija oziroma kompresijsko povijanje z elastičnimi povoji. Ugotovljeno je namreč, da s stiskanjem ven od zunaj lahko preprečimo napredovanje bolezni in blažimo simptome, žal pa se težave vrnejo, če s kompresijskim zdravljenjem prenehamo.

Kompresijska terapija

Kompresijsko terapijo izvajamo z dolgoelastičnimi ali kratkoelastičnimi povoji. Razlikujejo se po tem, kdaj izvajajo kompresijo –  v mirovanju ali ob gibanju. Poglejmo si pobliže tiste, ki jih brez težav  namešča vsak sam – dolgoelastične povoje Vivavene iz Tosame, ki kompresijo izvajajo tako v gibanju kot v mirovanju. Z njimi zato ne smemo počivati (ležati) več kot pol ure, saj bi bila tako motena arterijska prekrvavitev.

Pravilna tehnika povijanja

Povoj na obolelo okončino namestimo takoj zjutraj, še preden vstanemo iz postelje. Zelo pomembno je, da smo pri tem natančni in da se držimo navodil, saj nepravilno ali nezadostno povijanje bolezen lahko celo poslabša. Vivavene je edini povoj, ki ima vtkani dve modri črti, ki označujeta širino posameznega zavoja, zato je povijanje lažje in bolj pravilno – povijamo tako, da nobena črta ni vidna. S povito okončino se čez dan lahko normalno gibljemo in opravljamo dnevne aktivnosti. Najkasneje zvečer preden ležemo, pa je potrebno povoj odstraniti. Odviti ga moramo tudi čez dan, če počivamo več kot pol ure. Če so na nogah vidni zažemki ali zatekanje, povijanje ni bilo pravilno izvedeno.

Pravilna tehnika povijanja je izredno pomembna, da bo povoj opravil svojo funkcijo, in da svoje poškodbe ne bomo še povečali: povijamo ga od stopala navzgor. Pritisk povoja mora biti največji na stopalu in okoli gležnjev, nato pa se enakomerno zmanjšuje proti kolenu. Na ta način preprečimo nabrekanje žil in otekanje nog, hkrati pa izboljšujemo kroženje krvi.
1. Povijati je treba od spodaj navzgor. Prvi zavoj naredimo tik za prsti. Vsak naslednji zavoj naj seže največ 1/4 do 1/3 širine povoja čez spodnjega, kar pomeni, da mora biti spodnja modra črta na povoju prekrita.
2. Preko pete povoj povijemo najmanj trikrat.
3. Povijamo z enakomernim, zmernim natezanjem povoja, ki ga v obliki osmic polagamo plosko na kožo.
4. Pazimo, da so razmiki med navoji enakomerni. Pritisk naj bo po vsej goleni enak. Če je golen valjaste oblike (če je obseg gležnja približno enak obsegu noge pod kolenom), naj bo pritisk tik za prsti in na spodnjem delu goleni močnejši, navzgor pa naj nekoliko popušča.
5. Če povijamo nogo do dimelj, začnemo z naslednjim povojem povijati pod kolenom, kjer smo končali s prvim povojem. Povijemo koleno in nadaljujemo do dimelj.

Povoji, nasvet in pravilno povijanje

Vse o povojih Vivavene vemo v Tosamini Beli štacunci v Kamniku. Obiščite nas na Ljubljanski cesti 4F. Podrobno vam bomo predstavili dolgoelastične in kratkoelastične povoje, vam pokazali pravilno tehniko povijanja in vam svetovali, kako lahko najbolje poskrbite za svojo težavo.

Lahko pa si ogledate tudi video kako pravilno kompresijsko poviti noge

Za lahek korak!

Bela štacunca je nekaj posebnega; le če jo boste obiskali, boste vedeli, zakaj…

Poiščite nas v Kamniku, na Ljubljanski cesti 4F.

Tosama d.o.o.