Naslovnica / NOVICE / Bonton – Kulturni dan na OŠ Frana Albrehta

Bonton – Kulturni dan na OŠ Frana Albrehta

Na naši šoli je v petek, 17. novembra 2017, potekal kulturni dan Bonton. Osrednja tema kulturnega dne je bila »odgovornost in laganje«, pogovor pa je tekel tudi o bontonu in kulturnem obnašanju v in izven šole. Na začetku smo vsi učenci naše šole pojedli tradicionalni slovenski zajtrk, nato pa so potekale različne delavnice na zgoraj omenjeno temo. Sodelovali so vsi učenci in učitelji matične šole ter štirih podružnic.

Učenci 7. b smo se zbrali v naši razredni učilnici ob 8.20. Posedli smo se na svoja mesta in pozdravili razredničarko in nadomestno razredničarko, ki sta bili z nami ves dan. Reditelji so odšli po zajtrk in verjetno ni skrivnost, kaj je bilo na pladnju. Okus medu domačih čebel in slastnega masla na doma pečenem belem kruhu je bil naravnost fantastičen. Za osvežitev okusa pa je prijalo tudi domače slovensko mleko in sladka domača jabolka. Da imamo  možnost uživati domačo hrano, je za učence vseh slovenskih šol velika dobrina. Med zajtrkom smo tudi izvedeli, zakaj je pomembno jesti hrano lokalnih pridelovalcev in kateri pridelovalci so nam letos posladkali jutro.

Po končanem zajtrku so sledile delavnice, ki jih je pripravila delovna skupina za vzgojni načrt, v kateri sodeluje devet učiteljic naše šole. Prva je bila delavnica na temo mediacije, kjer smo se učili, kako na miren in spoštljiv način rešujemo spore, ter zanje prevzamemo odgovornost. Zraven različnih video posnetkov smo imeli tudi igre vlog in veliko pogovorov na to temo.

V naslednjih delavnicah smo spoznavali, kaj je laganje, zakaj pregovor »Laž ima kratke noge« res drži, ali se je kdaj tudi pametno zlagati in ali je treba pri laganju vztrajati ali pa priznati napako in govoriti resnico. Učenci smo se razdelili v skupine in svoje odgovore predstavili razredu. Na naslednji delavnici smo se pogovarjali o odgovornosti. Spoznali smo, da je treba za svoja dejanja prevzeti odgovornost in vestno opravljati svoje zadolžitve. Na koncu kulturnega dneva je sledila evalvacija, ki je bila najbolj sproščena od vseh ur.

Razdelili smo se v pare ali manjše skupine in naredili oglas za človeško čustvo oziroma vrlino. S sošolcem sva prodajala avto zvestobe. V drugih razredih so za evalvacijo pisali Top Shop oglase, v katerih so prodajali odgovornost oziroma resnico, lahko pa so se tudi odločili za drugačen način evalvacije, kot je pisanje pesmi ali proze ter oblikovanje naslovnice revije ali knjige. Ker je bilo delo razgibano in raznoliko, so bili učenci zelo aktivni in ustvarjalni. Nastalo je veliko število kvalitetnih izdelkov, ki jih bomo tudi razstavili.

Kulturni dan mi je bil všeč, saj smo se učenci na sproščen način naučili, zakaj ne smemo lagati, katere so naše odgovornosti in da moramo vedno spoštovati sočloveka. Spoznal sem tudi, kaj je mediacija in kako lahko na miren način rešujemo spore, ki so normalen pojav v našem vsakdanu. Všeč mi je bil tudi tradicionalni zajtrk. Želim si, da bi podoben kulturni dan potekal tudi naslednje leto in se ga že veselim.

Miha Okorn, 7. b