Naslovnica / KULTURA / Bralci beremo za vas!

Bralci beremo za vas!

Kulturni praznik bomo letos praznovali malo drugače, Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik, Mladinski center Kotlovnica in skupina bralcev ter bralk, različnih starosti in literarnih okusov, smo ustvarili projekt Bralci beremo za vas. Želimo, da se ne širijo samo virusi, pač pa tudi veselje do branja.

Generacijsko pisana druščina bralcev in bralk je v prostorih Mladinskega centra Kotlovnica in s tehnično pomočjo Blaža Flerina brala in snemala prav tako pisan izbor literature za to, da skupaj širimo veselje do branja in dostopnost do izbranih besedil. Do posnetih besedil bodo ključ javno objavljene QR kode. Te bodo dostopne na zloženkah, plakatih, spletnih straneh knjižnice in Kotlovnice ter na družabnih omrežjih.

Brali smo: Anže Slana, učitelj na OŠ Stranje, Breda Podbrežnik Vukmir, Mateja Keber in Milena Glušič iz Knjižnice Franceta Balantiča Kamnik; Anamarija Kladnik, Miha Škrlep, Matic hrabar, Zala Perovšek, dijaki in dijakinje Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra Kamnik, mentorica je prof. Kristina Jamšek; Rok Kosec, MC Kotlovnica, Goran Završnik, Javni zavod za kulturo Kamnik, Marta Grkman, OŠ Toma Brejca.

Izbrani so odlomki iz različnih besedil – od pravljic do strokovnih besedil, od pesmi do proze.

Z branjem želimo odgovoriti tisoč glasovom sedanjega časa, ki je poln konfliktov in napetosti. Lepa pesem, zanimiv odlomek iz drame ali knjige, šegava basen ali starodavna pravljica so spodbuda ustvarjanju, kljubovanju in znanju. Glavni cilj projekta Bralci beremo za vas pa je spodbujati branje, ki je v času pandemije zelo upadlo, pa čeprav je ravno branje pravi odgovor na mnoga vprašanja današnjega časa. Projekt je tudi vabilo k poslušanju in umiku od vizualnih podob, ki jemljejo pozornost, terjajo všečke, zahtevajo zgolj površno spremljanje instagramskih prirejenih podob. Predvsem pa projekt Bralci beremo za vas nosi sporočilo, da je branje nujno, dobro in lepo. Projekt pa bo verjetno dobrodošel tudi za posameznike, ki so slepi, slabovidni, bolni ali tako slabotni, da ne morejo dlje časa držati knjige. V takšni situaciji je poslušanje Butalcev več kot dobrodošla spodbuda za vztrajanje v težkih trenutkih.

Povezava: Za ogled seznama posnetkov lahko kliknete tudi na zgornjo sliko.

Ob valentinovem pa bomo dali priložnost pesnikom in pesnicam, da za ta projekt prispevajo ali preberejo svojo ljubezensko pesem. Med prispelimi bomo izbrali tri, ki bodo prav tako dobile kodo in bodo javno dostopne.

Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik