Naslovnica / KULTURA / Branje in duševno zdravje med epidemijo ali karanteno

Branje in duševno zdravje med epidemijo ali karanteno

Naraščajoče število raziskav o vplivu branja kaže, da ima branje številne koristi za zdravje spoznavnih (kognitivnih) sistemov. Poleg tega, da je eden najboljših načinov sproščanja, branje tudi krepi spomin, analitične spretnosti razmišljanja, koncentracijo in osredotočenost, predvsem pa empatijo.

V času epidemije nam je branje lahko v veliko pomoč pri krepitvi duševnega zdravja. Pripravili smo infografiko z nasveti, kako z branjem v času epidemije premagujemo depresijo, strah, stres in si tako pomagamo krepiti duševno zdravje in psihično stabilnost. Z branjem se tudi odmaknemo od teorij zarot, sovražnega govora in lažnih novic, ki lahko v nas še dodatno krepijo strah.

Knjižnica tudi v času epidemije omogoča dostop do knjig in gradiva, čeprav dostop do knjižnic polic še ni mogoč. Na spletni strani Knjižnice Franceta Balantiča Kamnik so objavljena navodila, kako naročiti gradivo po telefonu ali spletu.

Zaposleni v knjižnici lahko po telefonu tudi pomagajo pri izbiri knjig, zelo dobra stran za bralne navdihe pa je stran dobreknjige.si.