Naslovnica / NOVICE / Brezjansko srečanje

Brezjansko srečanje

Vsako leto se zadnjo nedeljo v avgustu ali prvo v septembru Brezjani snidejo na gostoljubni Prelesnikovi domačiji.

Tudi letos ni bilo nič drugače. Predsednica vaškega društva Mihela Gabrovec je poskrbela za organizacijo povezujočega dogodka, s katerim v goste poleg vaščanov privabi tudi prijatelje iz sosednjih vasi.

Dogodek je začinjen z odličnimi kulinaričnimi dobrotami, ki prihajajo izpod rok zakonca Osolnik; Marjan vestno skrbi, da je na voljo dovolj sveže pečenega mesa, Milka pa za tenstan krompir, osvežujoče solate in gobovo juho.

Vaške gospodinje rade prinesejo v pokušino sladke pregrehe,  s katerimi z veseljem »greši«  tako staro kot mlado. Ko so želodčki potešeni in zaliti s hmeljevo mehurčkasto zlatočino, je čas za kanček adrenalina. Mihela je za udeležence pripravila kar nekaj izzivov. Med drugim so tekmovali v metu na koš, prenašanju žogice na loparju za pečenje kruha, metanju podkev in balinčkov, prebirali so barvne frnikule ter ugibali in stavili, koliko orehov je v peharju. Zmagovalci posamezne igre so prejeli simbolične nagrade, največja nagrada za vse pa je pogled na sproščene, nasmejane in  zadovoljne obraze.

Brezajni se dobro razumejo med sabo in se radi družijo, zato z veseljem obujajo spomine na minule skupne dogodke. Eno izmed njih je bilo tudi romanje k Mariji Zvezdi v Novo Štifto, ki se ga vaščani udeležijo na predvečer Marijinega vnebovzetja – letos že dvanajsto leto zapored. Romarji se zberejo na vasi in se z nahrbtniki polnimi dobre volje s priprošnjami in zahvalami peš odpravijo na pot. Sklenejo jo s sveto mašo in skupno fotografijo na stopnišču pred cerkvijo. Hvaležni in povezani so tako pripravljeni na novo delovne izzive.

Počivali ne bodo, se ve … Konec septembra jih namreč čaka strokovna ekskurzija, ki bo letos udeležencem razkrila skrivnosti sloveneskega krasa, počasi pa se bodo začele odvijati priprave na ustvarjalne novembrske delavnice in miklavževanje. Pridite jih kaj pogledat. Veseli vas bodo. Zelo.

Bojana Lužar

Fotoutrinki s srečanja Brezjančkov 2019