Naslovnica / KULTURA / Camino, pot, ki piše tudi knjige

Camino, pot, ki piše tudi knjige

Sinoči so v Matični knjižnici Kamnik znova nekoliko zasrbeli pohodniški oz. romarski podplati, kajti odvil se je prijeten večer ob predstavitvi knjige teologa, informatika in bibliotekarja Jožeta Urbanije – Antonija, ostani v Komposteli.

urbanija-camino21
Za knjigo Jožeta Urbanije bi lahko rekli, da je še ena v vrsti vse večjega števila slovenskih knjig, ki jih napiše, oz. vsaj navdahne znamenita romarska pot v k sv. Jakobu v Kompostelo. Znameniti Camino je prehodilo že kar precej Slovencev, vsaj deloma, ali pa v celoti, pa tudi nekaj Kamničanov. Zato ni bilo nič nenavadnega, da nas je par nekaj takšnih, ki smo si obrusili podplate na tej, slabih 800 kilometrov dolgi poti, prisotnih tudi v dvorani knjižnice, kajti priložnosti za obujanje lepih spominov na kak mesec dni pešačenja, pač ne gre zamuditi.

urbanija-camino61

Ker je nekaj žuljev na dolgi romarski poti pred leti pridelala tudi ravnateljica kamniške knjižnice Breda Podbrežnik – Vukmir, ji je bilo vodenje tokratnega pogovornega večera najbrž še toliko lažje in prijetnejše, zato je iz svojega gosta znala izvabiti prenekatero zanimivost in podrobnost o poti, ki človeka na nek način kar pokliče. S svojimi utrinki, vtisi in doživetji s Camina, ki ga vsak doživi po svoje, pa so rade volje postregli tudi obiskovalci, kar je dalo večeru še pestrejšo noto.

urbanija-camino81

Knjiga Jožeta Urbanije,  Antonija, ostani v Komposteli, ki ni klasičen potopis, ampak romanizirana zgodba o samoiskanju in vedno nedorečenem odnosu med moškim in žensko, je izšla pri Celjski Mohorjevi družbi, v zbirki Slovenske večernice, knjigo, pa si je moč izposoditi tudi v kamniški knjižnici.