Naslovnica / NOVICE / Čipkarsko druženje in razstava čipk v Budnarjevi domačiji

Čipkarsko druženje in razstava čipk v Budnarjevi domačiji

Kot vsako leto do sedaj so tudi letos klekljarice in en klekljar iz Klekljarskega društva Veronike iz Nevelj, skupaj s Turističnim društvom Kamn’k organizirali nedeljsko druženje v Budnarjevi domačiji. Kot so mi povedali jim gre vreme skorajda vsako leto zelo na roko in jim, tako kot danes, pripravi toplo sončno kopel v kateri je vsako popoldansko druženje še prijetnejše.

Vse zbrane obiskovalce je nagovorila Tina Romšak. Tudi sama do nedavnega še aktivna klekljarica, je sedaj prisotna pri aktivnostih društva s svojim pozitivnim pristopom, spoštovanjem do izjemno natančnega dela, vztrajnosti in potrpežljivosti, ki so nepogrešljive lastnosti vsake klekljarice.

Predsednica društva je Marija Udovč, ki članice in člane društva spodbuja in jih motivira k učenju novih in zahtevnejših vzorcev, ki jih dobijo od prijateljev ali na spletu. V klekljarski skupini je tudi Peter Udovč, zaenkrat edini moški član – klekljar, ki je tudi zaslužen za postavitev današnje razstave čipk. Sicer pa je v Klekljarskem društvu Veronike trenutno osem aktivnih ustvarjalnih klekljaric in en klekljar.

Po predstavitvi Klekljarskega društva Veronike, je nastopil tudi kvartet pevk in pevcev, ki so nam občuteno zapeli tri slovenske pesmi. Slovenska pesem v svoji preprosti in čisti večglasni izvedbi, v tako lepem dnevu in pred staro domačijo, zazveni še posebno naravno, avtentično in prepričljivo. Taka pesem sama po sebi zadošča. Je občutena in izvirna kot naše čipke.

 

Potrebno je tudi povedati, da so članice in člani Klekljarskega društva Veronike, poleg razstave čipk, sami poskrbeli tudi za pogostitev in ponudili nekaj povsem domačih jedi. V živo smo si lahko ogledali klekljarske mojstrovine ter klekljarice pri delu z belo ali barvno nitjo. Klekljarice so mi zaupale, da je za nastanek čipke potreben čas, natančnost in veliko potrpljenja. Izdelava ene čipke lahko traja en ali več mesecev, odvisno od velikosti čipke in zahtevnosti vzorca.

Razstavo prefinjenih čipk, ki z naravno grobim starim kamnom Budnarjeve domačije tvori poseben kontrapunkt, si lahko ogledate vse do konca tedna. Čipke so kot snežinke; čiste, nežne in le za ogled. A v živo še bolj žarijo!

Besedilo in fotografije: Brigita Artiček