Naslovnica / NOVICE / Čistilna akcija v KS Duplica

Čistilna akcija v KS Duplica

V krajevni skupnosti Duplica je danes, v soboto 28. marca 2015, v lepem sončnem vremenu potekala čistilna akcija.

Udeleženci so se že ob osmi uri zbrali pred sedežem krajevne skupnosti na Jakopičevi ulici, kjer so prejeli vreče in rokavice, ki jih je preskrbela občinska uprava. Poleg tega je krajevna skupnost poskrbela še za okrepčilo v obliki jabolk in plastenk vode.

cistilna_ks_duplica_3_201511

Nato so se v petih skupinah po štirih do petih udeležencev podali na čiščenje območja krajevne skupnosti Duplica od Klavčičeve ulice na severu do konca Ljubljanske ulice na jugu ter med železniško progo in Kamniško Bistrico.

V dobrih treh urah, kolikor je akcija potekala, so zbrali 35 vreč različnih odpadkov, med katerimi je bilo največ plastičnih kosov, plastenk in podobnega. Napolnjene vreče so odlagali na petih lokacijah ( v parku pri športnem igrišču, ob gozdnem parku na nekdanji deponiji, pri železniški postaji, na avtobusni postaji pri Lidlu, pri vadbišču Kinološkega društva v Duplica), od koder bo po dogovoru za odvoz poskrbel Publicus.

Na splošno so udeleženci akcije ugotavljali, da je bilo okolje tokrat manj onesnaženo kot prejšnja leta. Vendar pa tudi pravijo, da je, zlasti po gozdnem parku in po podgorskem polju, še vedno lahko videti precej pasjih iztrebkov, kar pomeni, da vsi lastniki hišnih ljubljenčkov ne poskrbijo, da bi pospravili za njimi. Res pa je tudi, da so koši z vrečkami za pasje iztrebke največkrat prazni. Na to bo moralo odgovoriti komunalno podjetje in tisti, ki vzamejo več vrečk, kot jih trenutno potrebujejo.

cistilna_ks_duplica_3_201551

Udeležba na tokratni čistilni akciji je bila sicer nekoliko manjša kot pred leti, ko je bila na primer leta 2010 v vsej državi medijsko zelo odmevna akcija Očistimo Slovenijo, vendar je treba upoštevati tudi akcije v okviru OŠ Marije Vere, Eko kluba, Kinološkega društva in drugih, ki so take aktivnosti za svoje člane že izpeljali ali pa jih še bodo v naslednjih dneh.

F. Svetelj