Naslovnica / NOVICE / Člani DGM Kamnik na Maistrovi slovesnosti v Celju

Člani DGM Kamnik na Maistrovi slovesnosti v Celju

V soboto 21. novembra 2015 je v Celju potekala osrednja slovesnost ob dnevu Rudolfa Maistra, ki se je je udeležilo tudi okrog 30 članov Društva general Maister Kamnik s predsednikom Ivanom Sekavčnikom, ki so se v Celje odpravili s posebnim avtobusom. Maistrovo rojstno mesto in občino Kamnik sta na slovesnosti zastopala tudi župan Marjan Šarec in podžupan Igor Žavbi.

Po državni himni in himni Zveze društev general Maister Slovenec sem je okrog štiristo udeležencev, med njimi so bili poleg Kamničanov člani DGM iz Ljubljane, Maribora, Unca, Raven na Koroškem in od drugod, v veliki dvorani Celjskega doma v imenu prebivalcev knežjega mesta pozdravil Bojan Šrot, župan mestne občine Celje.

 

Pozdravom se je pridružil tudi mag. Milan Lovrenčič, predsednik Zveze društev general Maister. O vlogi Rudolfa Maistra in njegovih borcih za našo severno mejo pa je spregovoril slavnostni govornik Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Republike Slovenije.

Vse govorce je prevevala misel, da bi tudi v današnjih časih še kako potrebovali Maistrovo preudarnost in odločnost v dejanjih v dobro Slovenije.

Na slovesnosti, ki so jo skupaj pripravili Društvo generala Maistra Celje, Zveza društev general Maister in Mestna občina Celje, so lep kulturni program v obliki znanih slovenskih pesmi in melodij ter recitala pripravili dijaki 1. gimnazije Celje, ki bo v ponedeljek na slovesnosti v Kamniku prejela letošnje spominsko priznanje Rudolfa Maistra, in učenci Glasbene šole Celje. Celotno prireditev pa je posnela TV Slovenija.

Čeprav je bila pot proti Celju preko Tuhinjske doline in Kozjaka že precej zametena s prvim letošnjim snegom, je obisk celjske prireditve minil brez zapletov, saj smo že ob 21.30 prispeli nazaj v Kamnik.

(Naj spomnimo, da državne proslave ob dnevu Rudolfa Maistra – kar celjska ni bila – potekajo na vsakih pet let, zadnja je bila leta 2013 v Kamniku ob odprtju Maistrove spominske sobe, prihodnja državna proslava pa naj bi bila spet leta 2018!)

Franc Svetelj