Naslovnica / NOVICE / Člani PGD Kamnik so nastopili na dveh taktičnih tekmovanjih

Člani PGD Kamnik so nastopili na dveh taktičnih tekmovanjih

Člani PGD Kamnik smo se v mesecu maju pomerili na dveh taktičnih gasilskih tekmovanjih. Prvo je potekalo v Ljubljani, kjer je tekmovanje namenjeno sicer samo ljubljanskim društvom, vendar smo prejeli posebno povabilo organizatorja, da se pomerimo z gasilskimi društvi iz glavnega mesta, drugo pa je potekalo na Ptuju v okviru Bogatajevih dnevov zaščite in reševanja.

Obe tekmovanji sta bili izrazito taktične in realistične narave, kjer se je uporabljala sodobna gasilska oprema in aktualni operativni postopki. S podobnimi scenariji se sicer srečujemo skoraj vsakodnevno – v letošnjem letu, ko praznujemo 140. obletnico obstoja PGD Kamnik, se žal srečujemo z absolutno največjim številom klicev na pomoč v prvih petih meseca leta – letos smo jih prejeli že 89, lansko leto na primer 55 in še leto poprej 72.

Taktično tekmovanje gasilskih enot Gasilske zveze Ljubljana

Na posebno povabilo glavnega organizatorja dogodka, PGD Bizovik, smo se 15. maja udeležili taktičnega tekmovanja gasilskih enot Gasilske zveze Ljubljana (GZL). GZL je na državnem nivoju ena izmed največjih oziroma najštevilčnejših zvez (vanjo je vključenih petintrideset prostovoljnih gasilskih društev in tri prostovoljna industrijska gasilska društva; skupaj imajo preko tisoč operativnih članov)  ter tudi najbolje usposobljenih in opremljenih.

Namen tekmovanja z več kot desetletno tradicijo je preverjanje usposobljenosti gasilcev pri posredovanju po različnih nesrečah. Scenarij oziroma nalogo enota dobi tik pred izvedbo v obliki izpisa poziva, torej gre za simulacijo realističnega dogajanja.

V tem letu so bile štiri delovne točke s sledečimi scenariji: padec osebe v jašek globok približno pet metrov ter reševanje iz njega, gašenje gozdnega požara do katerega se je bilo potrebno prebiti s čolnom, vključno s transportom opreme delno s čolnom delno preko napeljane žičnice preko vodne ovire, izvedba notranjega napada v gorečo delavnico ter preiskovanje le-te pri nični vidnosti (gasilci so imeli preko mask za dihalne aparate nalepljeno črno folijo), zadnja točka pa je preverjala znanje nudenja prve in nujne medicinske pomoči družini, ki se je zastrupila z ogljikovim monoksidom, pri čemer je med poskusom pobega iz hiše invalidni mož zapeljal po stopnišču z invalidskim vozičkom ter dobil dodatne poškodbe glave in hrbtenice.

Šest članska enota PGD Kamnik, ki je na tekmovanju nastopala prvič, je zasedla med devetnajstimi ekipami nekoliko nehvaležno, vendar odlično četrto mesto. Lahko pa se pohvalimo, da smo bili edina ekipa, ki ni prejela nobene kazenske točke, torej so bile vse štiri delovne točke izvedene skladno z gasilsko taktiko ob maksimalnem upoštevanju lastne varnosti.

Tekmovanje Gasilskih enot širšega pomena (GEŠP)

Od 26. do 28. maja so na Ptuju potekali osmi Bogatajevi dnevi zaščite in reševanja. Na Bogatajevih dnevih se je predstavil sistem varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami ter zmogljivosti in novosti na področju zaščite, reševanja in pomoči v Republiki Sloveniji. V okviru dogodka je bilo izvedeno tudi 12. tekmovanje Gasilskih enot širšega pomena (GEŠP) v tehničnem reševanju po prometni nesreči. V Sloveniji ima koncesijo za posredovanje po prometnih nesrečah dvainpetdeset enot, med njimi je tudi enota PGD Kamnik, ki pokriva občine Kamnik, Komenda in Mengeš.

 

Na gasilskem tekmovanju, ki velja za enega izmed najstrožje ocenjevanih in zelo zahtevnih zaradi realističnih scenarijev, ki praktično ne dopuščajo napak, saj lahko posredovalci v resničnih primerih s svojim pristopom odločajo o življenju ali smrti udeležencev nesreče, je podobno kot že v zadnjih nekaj letih tekmovala tudi enota šestih gasilcev PGD Kamnik. V ostri konkurenci poklicnih in prostovoljnih gasilskih enot smo med petnajstimi nastopajočimi zasedli solidno deveto mesto.

Florjanova maša

Na začetku meseca maja pa smo se gasilke in gasilci PGD Kamnik tradicionalno zbrali na Florjanovi maši v župnijski cerkvi Marijinega brezmadežnega spočetja na Šutni. Ob molitvah in prošnjah smo se priporočili Bogu za našo varnost na vajah in intervencijah ter pomoč trpečim v nesreči, hkrati pa smo se spomnili tudi vseh pokojnih gasilk in gasilcev.

PRAZNOVANJE 140. OBLETNICE OBSTOJA PGD KAMNIK

Naj vas na tem mestu že tudi povabimo v center mesta Kamnik v soboto, 27. avgusta, ko bomo gasilke in gasilci PGD Kamnik praznovali 140. obletnico obstoja našega društva. V dopoldanskem delu dneva bomo predstavili svojo tehniko ter izvedli prikazne vaje, v pozno popoldanskem delu dneva pa bosta sledili parada ter slavnostna akademija. Vljudno vabljeni že sedaj!

PGD KAMNIK

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve