Naslovnica / NOVICE / COVID-19: Okužba oskrbovanca v DSO Kamnik in smrtni primeri v Domžalah in Preddvoru

COVID-19: Okužba oskrbovanca v DSO Kamnik in smrtni primeri v Domžalah in Preddvoru

Kljub številnim preventivnim ukrepom se je okužba z novim koronavirusom, razen pri dveh zaposlenih, pojavila tudi pri oskrbovancu Doma starejših občanov Kamnik, v zadnjem tednu pa so v sosednjih občinah Domžale in Preddvor, zaradi posledic okužbe, umrle tri osebe.

Število potrjeno okuženih oseb z novim koronavirusom, zaradi spremenjenega načina testiranja, pri katerem se brisov nič več ne jemlje vsem, ki bi bili lahko okuženi, ampak povečini le še osebam pri katerih se pričakuje hujši potek okužbe, se je v zadnjih dneh sicer res nekoliko zmanjšalo, vendar omenjeni podatki niso več najbolj zanesljiv pokazatelj razširjenosti okužbe med prebivalci, saj v neki meri bolj kažejo na to, koliko oseb je zaradi okužbe tudi zbolelo.

Kot nam je v včerajšnjem telefonskem pogovoru povedal Sašo Rebolj, direktor Zdravstvenega doma Kamnik, z uvedbo novega modela testiranja res opravijo manj testov, vendar je stanje še vedno zelo resno, kar se, za razliko od spomladanskega prvega vala, kaže tudi s tem, da imajo kamniške reševalne ekipe vsakodnevno več dela tudi s prevozom okuženih oseb, ki imajo težave z dihanjem, na bolnišnično zdravljenje v Ljubljano.

Med še bolj zaskrbljujočimi informacijami v zvezi z novim koronavirusom na Kamniškem pa je podatek, da je bila včeraj, kljub vsem uvedenim preventivnim ukrepom, prva okužba potrjena tudi pri oskrbovancu Doma starejših občanov Kamnik.

Prva okužba z novim koronavirusom znotraj DSO Kamnik je bila, 24.10. 2020, najprej potrjena pri eni izmed zaposlenih, še en nov primer okužbe med zaposlenimi, pa je bil potrjen 29. 10. 2020, zaradi česar so bili, kot v sporočilu za javnost navaja DSO Kamnik, iz delovnega procesa umaknjeni in testirani še štirje zaposleni, ki so bili v stiku z okuženo osebo, testirani pa so bili tudi trije stanovalci, rezultati testiranj pa so bili pri vseh negativni.

V včerajšnjem sporočilu za javnost je vodstvo DSO Kamnik sporočilo, da sta bila v ponedeljek, 2. 11. 2020, brisa odvzeta dvema stanovalcema in štirim zaposlenim, pri čemer je bilo ugotovljeno, da je eden izmed stanovalcev okužen, medtem ko na rezultate testiranj zaposlenih še čakajo.

Vodstvo DSO Kamnik je v sporočilu še zapisalo, da zdravstveno stanje stanovalcev skrbno spremljajo, zaposleni pa se po najboljših močeh trudijo izvajati vse preventivne ukrepe, ki jih usklajujejo z epidemiološko službo in drugimi pristojnimi službami, zato se nadejamo, da jim bo nadaljnje širjenje okužb med oskrbovanci doma uspelo zajeziti in preprečiti najhujše.

Tudi zaradi tega, ker so bili, po navedbah Občine Kamnik, v Domu starejših občanov Kamnik na morebitno okužbo že predhodno ustrezno pripravljeni in delujejo strokovno v skladu s strogimi protokoli, obenem pa tesno sodelujejo tudi z Občinskim štabom Civilne zaščite, ki DSO Kamnik nudi pomoč in podporo. Tudi s prostovoljci, ki bodo pomagali, če bo Dom to potreboval.

K sreči v občini Kamnik in večini sosednjih občin zaenkrat še ni bilo zabeleženega smrtnega primera zaradi posledic okužbe s COVID-19, žal pa so v zadnjem tednu tri tovrstne primere zabeležili v dveh sosednjih občinah, in sicer dva primera v občini Domžale, enega pa tudi občini Preddvor, v kateri je, zaradi posledic okužbe, en občan umrl že teden poprej.